banner-image

U Italiji osnovan sindikat koji štiti prava životinja na farmama

Iz Kremone, grada u regionu Lombardija u Italiji, stiže vest o sindikatu za životinje koje „rade“. Ovaj prvi sindikat u istoriji čiji je cilj zaštita prava životinja na farmama čini grupa profesionalaca koji će se truditi da poboljšaju njihove uslove života u štalama, brinuće o njihovom zdravlju i prostoru koji im je na raspolaganju, a vršiće i stalnu kontrolu koja se tiče njihovih prava.

OBA, što je skraćenica za Praćenje blagostanja životinja (Osservatorio del Benessere Animale), rođen je iz ideje veterinara Nikola Mirka Bizolatija i agronoma, te uzgajivača stoke Matije Vaste. Deo tima su i advokat Vitorio Bandera, kao i istoričar i ilustrator Gvido Damini.

„Mlekare se direktno pridružuju sindikatu, ali ‘borbom za prava životinja’ će se direktno baviti veterinar prateći firme“, objašnjava Bizolati za italijanske medije, dodajući da: „Ako utvrdimo porast mortaliteta, npr. tražim praćenje krvne slike kako bi se utvrdilo da li je kolostracija teladi obavljena u pravo vreme ili su prekršene druge mere“.

Ideja je da mlekara simbolično preuzme sva stada od kojih se snabdeva, da poštuje njihovo dostojanstvo i da im omogući beneficije kao da su zaposleni. Ovo bi trebalo da podrazumeva bolje garancije za brigu o steonim kravama, testove krvi i veterinarske preglede teladi.

„Intenzivan uzgoj je pogrešan jer uništava rezerve krava namenjenih za proizvodnju mleka. Potreban nam je ‘relaksirajući’ uzgoj, jer ako je životinja dobro, dobijamo i bolje proizvode koje cene kupci“, naglašava veterinar, pokretač sindikata.

Drugi ključni element je digitalizacija. Koristeći softver, mlekare mogu direktno da prate kako su štale snabdevene, da dobijaju zbirne podatke o broju životinja, boksevima i pojilicama, kao i raspoloživom prostoru. Na ovaj način mlekara može ciljano da proverava da li se u štalama poštuju pravila zdravih uslova za smeštaj krava, da li je prostor skučen i kakav je tretman životinja, kao i za dobijanje podataka koji će im omogućiti prognozu količine mleka koje će dati krave u naredne četiri godine sa eventualnom greškom od svega jedan odsto.

„Na ovaj način krave će biti bezbednije, manje će zagađivati okolinu i biće zdravije, što se održava i na krajnji proizvod“, podvlači Bizolati.

Prva mlekara koja se upisala u sindikat je „Ca De Stedfani“ i koja proizvodi i poznati sir Grana Padano i poseduje 24 štale, a u svakoj od njih živi 300 krava. U ovaj projekat ulazi i udruženje uzgajivača i njihovih zaposlenih ne bi li se i drugima približio pristup naprednoj praksi koja vodi računa o blagostanju krava.

„Sa pravim investicijama moguće je napraviti štale koje vrede tri miliona evra potpuno robotizovane u kojima krave neće ni sresti čoveka, jer čovek zna da bude zao, a roboti ne. Ljudi koji rade sa životinjama, a nisu obučeni, neinformisani su i slično, rade lošije od onih koji su profesionalci. Odnos između čoveka i stoke star je 12000 godina, ali robot, s obzirom na to da bi imao više podataka, znao bi i kako bolje da vodi računa o kravama“, dodao je Bisolati u svojoj izjavi za medije.

Ovaj projekat će zvanično biti predstavljen na Sajmu u Kremoni uz plakat koji promoviše prava životinja, koji će papkom „potpisati“ najlepša krava izabrana među 650 kandidatkinja koje su učestvovale u takmičenju u ovom lombardijskom gradu.

Izvor: RTS