banner-image

Pijačari bez fiskalnih kasa do kraja 2023. godine

Pijačni prodavci koji se bave prometom dobara i usluga na tezgama do kraja 2023. godine neće biti u obavezi da uvedu fiskalne kase, potvrđeno je RTS-u.

Dogovor o izuzimanju iz fiskalizacije je rezultat današnjeg sastanka predstavnika Ministarstva finansija i Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak“, potvrđeno je RTS-u.

U skladu sa navedenim, Ministarstvo finansija će inicirati izmenu Uredbe o određivanju delatnosti kod čijeg obavljanja ne postoji obaveza evidentiranja prometa na malo preko elektronskog uređaja.

Tokom marta i aprila ove godine pijačni prodavci nekoliko puta su protestovali i Predsedništvu predali 15.000 potpisa, tražeći da budu izuzeti iz sistema uvođenja fiskalnih kasa, kako je bilo predviđeno novim zakonom o fiskalizaciji koji je na snagu stupio 1. maja ove godine.

Potom je održan sastanak predstavnika pijačnih prodavaca sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i ministrom finansija Sinišom Malim, kada je prvi put dogovoreno da se pijačni prodavci izuzmu iz sistema fiskalizacije, i da se nastavi rad na rešavanju – kako je tada rečeno – tehničkih pitanja.

Izvor: RTS