banner-image

Ruski oligarh zaplenio 400.000 hektara ukrajinskih oranica, kažu vlasnici

Ubrzo nakon što su ruski tenkovi ušli u istočnu Ukrajinu, tri najveća poljoprivredna operatera u toj zemlji izgubila su poljoprivredno zemljište površine dvostruko veće od Njujorka. Nije ga uzela vojska. U sva tri slučaja, kažu čelnici ukrajinskih poljoprivrednih operacija, zemljište je završilo u rukama porodične kompanije bivšeg ruskog ministra poljoprivrede Aleksandra Tkačeva, piše The Wall Street Journal. 

U ekskluzivnom tekstu WSJ prenosi izjave predstavnika ukrajinskih firmi o tome da je kompanija bivšeg ruskog ministra Agrokompleks zaplenila prava na oko 400.000 hektara, čime je postala jedan od najvećih poljoprivrednih operatera u Ukrajini. Ukrajinske vojne i civilne obaveštajne agencije i njeno javno tužilaštvo istražuju navodnu eksproprijaciju, navodi se u dokumentima koje je pregledao The Wall Street Journal.

U oblasti istočne Ukrajine koju ruska vojska okupira, Rusija je krenula ka konsolidaciji kontrole, gurajući svoju valutu i ​​školski program lokalnom stanovništvu. Istovremeno, politički povezani ruski oligarsi i kompanije tiho su se uselili na novookupirane teritorije da zarade novac.

„Rusija preuzima privredu na okupiranim teritorijama i koristi tu kontrolu da kontroliše celu oblast“, ​​rekao je Dmitrij Skornjakov, izvršni direktor ukrajinske poljoprivredne kompanije HarvEast Holding.

Zemljište ove kompanije je u maju postalo žarište svađe između naoružanih grupa, preneo je Skornjakov izjave radnika. Opisali su pucnje u vazduhu i rekli da je zemljište HarvEast-a podeljeno na tri tranše, sa 100.000 hektara u vlasništvu ili zakupu u Donjeckoj provinciji predato Agrokompleksu.

Još jedna ukrajinska poljoprivredna kompanija, Nibulon Ltd., izgubila je 50.000 hektara zbog zaplene zemljišta, rekao je njen izvršni direktor, Andrij Vadaturskij. On je rekao da veruje da Agrokompleks sada obrađuje ovu zemlju.

Treća ukrajinska kompanija, Agroton Public Ltd., optužila je Agrokompleks da je uzela 250.000 hektara.

Zaplena zemljišta preti da stavi pod rusku kontrolu veliki deo jedne od najvećih žetvi žita na svetu, piše WSJ.  Ovi potezi će povećati globalnu ekonomsku polugu Moskve, posebno u zemljama u razvoju koje su se dugo oslanjale na ukrajinsku i rusku proizvodnju žitarica za hranu.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na telefonskoj konferenciji za novinare u oktobru da bi imovina u regionima u kojima je Rusija preuzela kontrolu mogla biti prebačena pod rusku jurisdikciju. Pres služba Kremlja je u odgovoru e-poštom na pitanja navela da su istočni ukrajinski regioni sada deo Rusije. Vlasnici farmi mogu tražiti svoja prava u skladu sa zakonima Rusije, navodi se u saopštenju.

Zauzimanje poljoprivrednog zemljišta—kako su opisali ukrajinski obaveštajci, rukovodioci poljoprivrednih kompanija i radnici koji su rekli da su tome bili svedoci—počelo je ubrzo nakon što je Moskva uspostavila lokalne civilne administracije u okupiranim delovima istočne Ukrajine i odvijalo se na dosledan, sistematski način. Prvi su izgubili svoju zemlju vlasnici koji su služili u ukrajinskoj vojnoj ili državnoj službi i vlasnici koji su živeli van regiona. Početni korak je bila poseta zvaničnika povezanih sa Donjeckom Narodnom Republikom ili Luganskom Narodnom Republikom — proksi državama koje su osnovane kada je separatistički pokret koji je podržavala Rusija preuzeo kontrolu nad nekim delovima Ukrajine 2014.

Zvaničnici Donjecka i Luganska, ponekad u grupama sa oružjem, posećivali bi lokalne farme sa porukom da su oni sada glavni. U nekim slučajevima, poljoprivrednicima je zaprećeno ako ne nastave da rade. Predstavnici okupacione vlade primorali su ukrajinske zemljoposednike, ponekad i pod pretnjom oružjem, da prepišu ugovore, uključujući vlasničke akte, kako bi bili u skladu sa ruskim, a ne ukrajinskim zakonom, rekli su poznavaoci procesa.