banner-image

Nauka dokazala da i školjke proizvode antibiotike

Prirodni antibiotici obično potiču od bakterija ili plesni. Ali neke školjke prave sopstveni eritromicin, pokazalo je istraživanje, a prenosi fb stranica Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad. To su prve životinje za koje je ustanovljeno da poseduju ovu sposobnost.

Pegava tvrda školjka (Meretrik petechialis) ima spoljašnji oklop koji je prekriven sluzi koja sadrži specijalizovane ćelije koje proizvode antibiotike, kako je utvrdio međunarodni istraživački tim.

Ove ćelije mogu zaštititi školjke kojima nedostaje adaptivni imuni sistem zasnovan na limfocitima, od bolesti. Naučnici nisu pronašli znake bakterija koje proizvode eritromicin u tkivima školjke; umesto toga, primetili su da njihova DNK sadrži gen za stvaranje eritromicina koji je ličio na onaj koji koriste bakterije.

Istraživači su pronašli ovaj gen u svim fazama života školjke.

Njegov genom takođe sadrži druge gene potrebne za proizvodnju eritromicina, a srodna vrsta školjki takođe poseduje ove antibiotske gene.

Nalazi ukazuju i na to da naučnici mogu da konstruišu ćelije kod drugih životinja da proizvode sopstveni antibiotik, pišu autori ove nedelje u Proceedings of the National Academy of Sciences