banner-image

„Budućnost biopreparata u Srbiji – iskustvo iz Španije“ 15. decembra u Hajatu

Ekonomsko-trgovinsko odeljenje Ambasade Španije organizuje 15. decembra u hotelu Hyatt Regency u Beogradu seminar pod nazivom Budućnost biopreparata u Srbiji – iskustvo iz Španije. 

Seminar je namenjen profesionalnoj publici iz sektora poljoprivrede koja će imati priliku da se upozna sa španskim iskustvima i ponudom preparata koja se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji bez ostataka pesticida i u organskoj proizvodnji. Tokom prezentacija i diskusija će se dati prikaz aktuelne situacije kako u Španiji tako i u Srbiji, ali i razmotriti benefiti primene biopesticida i biođubriva pred rastućim zahtevima međunarodnog tržišta u pogledu povećanih prinosa, smanjenja troškova proizvodnje i poštovanjem standarda kvaliteta u intenzivnoj proizvodnji.

Ovaj stručni skup otvoriće ambasador Španije u Srbiji Raul Bartolome Molina i šef ekonomsko-trgovinskog odeljenja Ambasade Španije Hose Lopes Tomas de Karansa. 

Opštu sliku poljoprivredne biotehnologije u Španiji daće David Lapuente Pinila, menadžer projekta udruženja BIOVEGEN. Učestvovaće i predstavnici španskih kompanija: BIORIZON BIOTECH, DAYMSA, FERTIBERIA, IDAI NATURE, SUSTAINABLE AGRO SOLUTIONS.

Izlaganja će imati i predstavnici Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Departmana za fitomedicinu i zaštitu životne sredine, firme Atos Fructum, Delhaize Srbija…

Kompanija Biorizon Biotech: Mikroalge u biostimulatorima i biopesticidima

Reč je o kompaniji koja koristi sopstvene sirovine, mikroalge, za izradu biostimulatora i biopesticida. Njihova proizvodnja odvija se u sopstvenim pogonima, uz neprestanu kontrolu kvaliteta proizvoda. Izdvojili su više od 1.000 sojeva koje koriste za proizvodnju različitih biostimulatora, u zavisnosti od njihove namene – ukoronjavanje, rast plodova, vegetativni rast… Zastupnik ove firme za Srbiju je Prima Bio Soultions.

Izdvojili su više od 1.000 sojeva koje koriste za proizvodnju različitih biostimulatora

Kompanija Daymsa: 40 godina iskustva, prisutna u 40 zemalja

DAYMSA je proizvođač biostimulatora sa više od 40 godina iskustva. Aktivnost kompanije je započela 1979. godine kada je otkriveno prisustvo leonardita u jednom od rudnika uglja južno od Saragose. Od tada, kompanija razvija svoje biostimulatore i danas izvozi u 40 zemalja. Kategorije proizvoda kompanije DAYMSA se dele na: poboljšivače zemljišta na bazi leonardita kog dobijaju iz sopstvenog rudnika, biostimulatore: aminokiseline i ekstrakti algi, korektore nedostataka i preparate za biokontrolu. Zastupnik za Srbiju je Horti Tech.

Daymsa razvija svoje biostimulatore i danas izvozi u 40 zemalja

Kompanija Fertiberija: lider na Iberijskom poluostrvu

Fertiberija je vodeći proizvođač đubriva na Iberijskom poluostrvu, koja je pridružila svojoj grupaciji kompaniju Trichodex, s namerom da tržištu ponudi inovativna rešenja za ishranu bilja dobijena zahvaljujući biotehnologiji. Novi proizvodi koje je izradio Trichodex baziraju se na patentnim bioprocesima, odnosno odabirom optimalnih mikroorganizama kako bi se proizvele bioaktivne supstance koje unapređuju prinose i zaštitu biljaka. Plan Net Zero stavlja kompaniju Feriberija na vodeću poziciju u razvoju đubriva bez emisije ugljen dioksida, zahvaljujući upotrebi obnovljivih izvora u procesu proizvodnje.

Novi proizvodi Trichodex-a baziraju se na patentnim bioprocesima

Biovegen okuplja 164 organizacije 

Biovegen je biotehnološka platforma za oblast biljne proizvodnje. To je javno-privatno udruženje koje vode predstavnici privatnog sektora. Okuplja organizacije uključene u istraživanje i razvoj biologuje biljaka. Udruženje ima 164 člana – 131 kompaniju, 11 udruženja i tehnoloških centara i 22 centra za istraživanje i razvoj.

S. K.