banner-image

Na berzi mirno i ove sedmice, kukuruz 31, pšenica do 34 dinara za kilogram

Dve nedelje pred kraj kalendarske godine na robno berzanskom tržištu beleži se povećan obim prometa. Svi primarni poljoprivredni proizvodi nastavili su negativan cenovni trend iz prethodne nedelje.

Ukupno je trgovano 4.080 tona robe, čija finansijska vrednost dostiže 159.494.500,00 dinara, što je rast od 70,11%. Iako se beleži rast količinskog prometa, na tržištu je prisutna slaba tražnja.

Na tržištu kukuruza, i kupci i prodavci su imali manju aktivnost u odnosu na prethodni period. Od početka nedelje bila je prisutna veća ponuda u odnosu na tražnju. Povlačenje kupaca iz berzanskog trgovanja dovelo je do pada cene ove žitarice na nivoe iz jula ove godine. Ovakva tržišna dinamika uticala je i na manje učešće kukuruza u ukupnom količinskom prometu. Kukuruzom se početkom nedelje trgovalo po ceni od 32,00 din/kg bez PDV-a, da bi usled negativnog cenovnog kretanja, realizovana cena dostigla nivo od 31,00 din/kg bez PDV-a. U odnosu na samo sedam dana ranije ovo je pad od 2,72%. Ponder cena iznosi 31,33 din/kg bez PDV-a (34,47 din/kg sa PDV-om). Kada uporedimo sa istim periodom prethodne godine, takođe je bio primetan silazni cenovni trend, ali je trenutna cena viša za 22% u odnosu na prošlogodišnju.

Pšenica je zadržala primat u trgovanju i tokom ove nedelje. Najviše interesovanja na tržištu bilo je izraženo za pšenicu sa većim sadržajem proteina od 13%. U zavisnosti od parametara kvaliteta, pšenicom se trgovalo u širokom cenovnom rasponu, od 32,50 do 34,00 din/kg bez PDV-a. Ugovori za pšenicu sa minimum 11,5% proteina i preuzimanjem januar/februar zaključeni su po jedinstvenoj ceni od 32,50 din/kg bez PDV-a. Nedeljni ponder iznosi 33,63 din/kg bez PDV-a (36,99 din/kg sa PDV-om). U odnosu na nedelju dana ranije, cena je niža za 2,2%.

Nešto veća aktivnost u odnosu na prethodnu nedelju beleži se na tržištu soje. Od početka nedelje prisutne su cenovne oscilacije ove uljarice, te je početkom nedelje ugovor zaključen po ceni od 64,00 din/kg bez PDV-a, uz obračun kvaliteta. Tokom nedelje, cena je dostigla i prošlo nedeljni nivo od 65,00 din/kg bez PDV-a, ali krajem nedelje ugovori su realizovani po nižim cenama. Ponder cena za ovu nedelju iznosi 64,25 din/kg bez PDV-a (70,67 din/kg sa PDV-om), što je pad od 1,15% u odnosu na prethodnu nedelju. Ovakav cenovni trend zabeležen je i prethodne godine, kada je usled slabe tražnje, cena ove uljarice beležila pad. Ipak u odnosu na prethodnu godinu, trenutna cena soje je niža za 11,8%.

Ponude stočnog ječma, sa HL 60kg, po ceni od 34,00 din/kg bez PDV-a, nisu naišle na odgovor kupaca tokom ove nedelje.

Pregled ponuđenih i zaključenih količina, kao i raspon ponuđenih i zaključenih cena poljoprivrednih proizvoda u posmatranom periodu, dati su u sledećoj tabeli:

Cene soje u Čikagu su imale negativan trend, početkom nedelje, usled povoljnih kiša u Argentini. Naredne nedelje biće ključne u pogledu vremenskih prilika za Južnu Ameriku. U Brazilu je posejano 95% soje. Prema analitičarima, proizvodnja soje bi mogla dostići 153,48 miliona tona u ovoj zemlji, dok se proizvodnja kukuruza očekuje na 125,83 miliona tona. Do kraja nedelje cene soje su jačale usled dobre izvozne aktivnosti. ž

Na negativno cenovno kretanje kukuruza utiču prognoze proizvodnje u Brazilu. Izvoz pšenice iz EU dostigao je 15,38 miliona tona, a izvoz ječma 2,76 miliona tona. Uvoz kukuruza je znatno iznad prošlogodišnjeg nivoa, na 13,13 miliona tona. Uvoz uljane repice dostigao je 3,15 miliona tona.

Ministarstvo poljoprivrede Francuske procenjuje površine pod pšenicom rod 2023. na 4,75 miliona hektara, što je povećanje od 1,7% u odnosu na prethodnu godinu. Povećane su procene površine pod ječmom na 1,3 miliona hektara. Površine pod uljanom repicom procenjuju se na 1,29 miliona hektara, što je povećanje od 4,9%