banner-image

Brisel daje 186 miliona evra za promociju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda

Evropska komisija dodijeliće 185,9 miliona evra u 2023. za finansiranje promocije održivih i visokokvalitetnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Unije. Program rada za politike promocije za 2023. koji je Komisija donela pre par dana doprinosi ostvarenju političkih prioriteta Evropske komisije za razdoblje 2019–2024, a posebno strategije „od polja do stola”.

Očekuje se da će se promotivnim projektima u 2023. istaći i podržati proizvodi koji su u skladu s ciljevima kao što su održivost poljoprivrede Unije, poboljšanje dobrobiti životinja i podsticanje potrošnje svežeg voća i povrća te zdrave i održive prehrane.

Iznosi raspoloživi za odabrane kampanje u 2023. gotovo su ravnomerno raspodeljeni na promociju na unutrašnjem tržištu Unije (83,3 miliona evra) i u trećim zemljama (83,1 milion evra).

„Prošle su godine evropski poljoprivrednici, suočeni s poremećajima i visokim troškovima, pokazali veliku otpornost. Promocija evropskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda i njihovog kvaliteta u Uniji i u celom svetu važna je dimenzija Komisijine podrške poljoprivrednicima i proizvođačima. Naša politika promocije pomaže im da pronađu nova tržišta i šire ugled svojih proizvoda. Zahvaljujući produktivnosti i priznatoj izvrsnosti, Unija je vodeći svetski izvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda“, izjavio je Janusz Wojciechowski, poverenik za poljoprivredu

Izvan Unije glavni su ciljevi promotivnih aktivnosti zemlje i regije s velikim potencijalom rasta, na primer Kina, Japan, Južna Koreja, Singapur i Severna Amerika. Osim toga, Novi Zeland i Australija mogli bi predstavljati nove tržišne mogućnosti za evropske izvoznike. Naposletku, Ujedinjena Kraljevina i dalje je jedno od glavnih izvoznih tržišta za poljoprivredno-prehrambene proizvode iz Unije, koje apsorbira 25 % izvoza iz EU-27.

Odabranim kampanjama informisaće se potrošači u Uniji i svetu o različitim sistemima kvaliteta i oznakama EU o kvalitetu, kao što su oznake geografskog porekla ili ekološki proizvodi. Za kategoriju ekoloških proizvoda dodeljena su sredstva u iznosu do 28 miliona evra radi podsticanja potražnje za ekološkim proizvodima u skladu s akcijskim planom za ekološku proizvodnju.

Dodatnih 36 miliona evra za promociju održivih poljoprivrednih praksi korisnih za klimu, životnu sredinu i dobrobit životinja usmereno je na evropske potrošače te potrošnju poljoprivredno-prehrambenih proizvoda proizvedenih na održiv način.

Kako bi se podstakla zdravija i uravnotežena prehrana, više od 19 miliona evra namenski će se izdvojiti za promociju svežeg voća i povrća kako bi se tom sektoru pomoglo da prebrodi stalne izazove kao što su pad potrošnje i izvoza te slab pregovarački položaj u odnosu na velike maloprodajne lance i prerađivače. Generalno, promotivne aktivnosti usmerene na potrošače na unutrašnjem tržištu trebalo bi da odražavaju prehrambene smernice ciljanih država članica i da budu usklađene s njima.

Evropska izvršna agencija za istraživanje objaviće u januaru 2023. pozive na podnošenje predloga za predstojeće kampanje za 2023. Zahteve za finansiranje i predloge mogu podneti brojna tela, kao što su trgovinske organizacije, udruženja proizvođača i grupe iz poljoprivredno-prehrambenog sektora odgovorne za promotivne aktivnosti. Predloge za takozvane „jednostavne” programe može podneti jedna ili više organizacija iz iste države članice Unije, dok predloge za programe s više korisnika podnose najmanje dve nacionalne organizacije iz najmanje dve države članice odnosno jedna ili više evropskih organizacija.

Promotivne kampanje o poljoprivrednim proizvodima Unije osmišljene su kako bi se stvorile nove tržišne mogućnosti za poljoprivrednike u Uniji i za širu prehrambenu industriju te kako bi im se pomoglo u poboljšanju poslovanja. Osim povećanja održive proizvodnje i potrošnje poljoprivrednih proizvoda, politikom promocije podupire se i održiv oporavak poljoprivredno-prehrambenog sektora Unije u zahtevnom privrednom kontekstu.

S. K.