banner-image

Češki genetski materijal podiže kvalitet celokupne populacije goveda u Srbiji

Republika Češka, koja trenutno predsedava Evropskom unijom, u saradnji sa partnerima u Srbiji ostvaruje odlične rezultate u oblasti poljoprivrede, istakao je ekonomski ataše ambasade Republike Češke u Beogradu Vladimir Vanja otvarajući seminar „Predstavljanje genetskog potencijala goveda u Republici Češkoj“ u Nišu. 

Navodeći motive i ideje za organizovanje ovakvih seminara, kao i planove za budućnost kada je o saradnji sa partnerima u Srbiji reč on je naglasio da je veliki uspeh postignut samim tim što su srpski stočari dobro upozati sa kvalitetom čeških goveda i genetskim potencijalom. Srpski partneri se zanimaju i za češke centre za reprodukciju goveda i njihova iskustva, kazao je on.

Velika sala Privredne komore u Nišu bila je mala da primi farmere, stočare, veterinare, studente i ostale koje su privukle zanimljive teme kao i cenjeni predavači

Posle odlične posećenosti sličnog seminara organizovanog nedavno u Vršcu, Ambasada Republike Češke, Ministarstvo poljoprivrede ove zemlje zajedno sa Privrednom Komorom Srbije i Agrojugom, pripremili su predavanja za zainteresovane u Nišu i okolnim mestima.

Velika sala Privredne komore u Nišu bila je mala da primi farmere, stočare, veterinare, studente i ostale koje su privukle zanimljive teme kao i cenjeni predavači. Direktor PKS – Niš Aleksandar Milićević je otvorio seminar a prisutne je pozdravio i Jovan Jovanović iz redakcije Agrojug.

Direktor Centra za veštačko osemenjavanje Toplek dr Igor Prka imao je veoma zanimljivo stručno predavanje, gde je pored predstavljanja svog Centra i partnerske češke kompanije Jihocesky chovatel, odgovarao na pitanja prisutnih iz oblasti veterine i stočarstva.

Dr Igor Prka: Saradnja u oblasti genetike i stočarstva između Češke i Srbije na vrlo visokom nivou

Dr Prka je na predavanju kao i u izjavi za TV naglasio da je saradnja u oblasti genetike i stočarstva između Češke i Srbije na vrlo visokom nivou. Da je u pitanju genetski materijal, kojim se utiče na celokupnu populaciju goveda, što predstavlja stratešku stvar u poljoprivredi, koja prevazilazi običnu trgovinu drugom robom.

Svoja iskustva saradnje izneli su i predstavnici firme Natural Jiri Hojer i Vladimir Chutla a ispred Taurus Agro Konsalting Radivoj Ćosić.

Na kraju seminara gosti iz Češke Republike zajedno sa domaćinima bili su gosti Vinarije Malča, nedaleko od Niša, gde im je predstavljen potencijal ovog regiona u proizvodnji vrhunskih vina kao i drugih alkoholnih pića.

S. K.