banner-image

Proizvođači konačno zadovoljni cenom mleka, za mnoge farme nažalost prekasno

Farmeri koji se i dalje bave mlečnim govedarstvom dobili su premiju od deset dinara po litru isporučenog mleka za treći kvartal ove godine, a za poslednje tromesečje očekuju isplatu dogodine, u februaru.
Uglavnom su zadovoljni iznosom, premda je u prvom kvartalu premija iznosila 15 dinara, a onda zbog nedostatka novca, smanjena na deset dinara.

– Hvala državi što je našla pare, ali ne bi trebala ona da izdvaja novac u te svrhe već bi novac trebalo da dobijamo od prerađivača mleka – kazala je za „Dnevnik” članica Asocijacije proizvođača mleka Vojvodine i Olivera Latinović, farmer iz Nakova kod Kikinde, rekavši da će i dogodine iznos premije biti isti, jer su posle razgovora u Ministarstvu poljoprivrede farmeri čuli da država za viši iznos premije nema para.

Po njenim rečima, posle nestašice mleka, početka uvoza i značajnijeg poskupljenja mleka i mlečnih prerađevina odnos između mlekara i farmera postao je poslovniji.

– Pošto mleka nema na domaćem tržištu, mlekare su podigle otkupnu cenu i do 86 dinara po litru, a samo nekoliko meseci ranije nisu plaćale ni 40 dinara za litar isporučenog mleka – navela je naša sagovornica i rekla da se sada velike mlekare bore za svakog proizvođača svesne da neće imati šta da prerađuju ukoliko ne plate mleko po proizvodnoj ceni – istakla je Olivera Latinović.

Kazala je, doduše, da ima još mlekara ali malih prerađivačkih kapaciteta koje i dalje plaćaju mleko za 40 dinara po litru.
– Farmeri koji po toj ceni prodaju mleko sigurno će propasti i uskoro prodati goveda klaničnoj indsutriji – navela je Latinović.
Litar svežeg mleka sada je u radnjama, u proseku, oko 150 dinara, pavlaka od 180 grama oko stotinu dinara, a kiselo mleko oko 50 dinara. Samo pre godinu dana ovi proizvodi su upola manje koštali.

Ona smatra da mleko neće u narednom periodu biti skuplje nego što je sada, ali da će se stočni fond krava mlekulja i dalje smanjivati, pa će se mleko i nadalje uvoziti.

– Mleko ćemo i dalje kupovati iz drugih zemalja, nažalost, ali bi bilo poželjno da se obrati pažnja na kvalitet uvoznog mleka jer po radnjama ima svakakvog – istakla je Olivera Latinović.

Kako je navela, očekuje se još jedan talas zatvranja farmi jer ima dosta stočara koji nisu uspeli da obezbede hranu za zimu jer za to nisu imali para.

– Banke od kojih su farmeri imali uvek podršku sada više neće da ih prate i daju kredite, a pošto bez kredita nemaju od čega da plate stočnu hranu, stočari će biti primorani da farme zatvaraju, a goveda prodaju klanicama – navela je Olivera Latinović.

Dugoročno gledano, domaćem mlekarstvu, istakla je, neće svanuti u narednih nekoliko godina jer da bi tele bilo krava treba da prođe dve godine, a onaj ko jednom izađe iz posla neće mu se ponovo vraćati.

– Problemi su se u mlekarstvu godinama taložili pa treba da prođe i vreme dok opet ne stane na noge, a u tome pomoć prvo farmerima treba da stigne od otkupljivača koji mleko moraju da plate po realnoj, proizvodnjoj ceni – kazala je Olivera Latinović.

Izvor: Dnevnik