banner-image

Gajenje majčine dušice

Majčina dušica je višegodišnja lekovito-aromatična biljka koja za svoje uspevanje traži puno svetlosti i toplote.

U fazi mirovanja podnosi niske temperature, ne odgovaraju joj teška i vlažna zemljišta kao i peskovita, laka i hladna. Za uspešno gajenje zahteva srednje laka, plodna zemljišta sa dovoljno vlage. Da bi se ostvario dobar prinos i zadovoljavajuća krupnoća cvasti, potrebno je primeniti i navodnjavanje.

Majčina dušica se obično uspešno gaji 4 do 6 godina na istoj parceli. Dobri predusevi za majčinu dušicu su đubrene okopavine i jednogodišnje mahunarke i ona se može vraćati na isto mesto posle četiri godine.

Razmnožava se na sledeće načine: direktnom setvom, proizvodnjom rasada i deljenjem busena.
Direktna setva se obavlja u jesen ili u proleće, širokoredno na 30-40 cm međuredno i 8-10cm u redu. Dubina setve je 1-2 cm. Posle nicanja, usev se proređuje na potreban sklop.

Gajenje iz rasada: setva se obavlja u tople leje polovinom februara i neguje do kraja leta. U jesen se rasađuje na stalno mesto. Rasađivanje se može obaviti i u proleće, ali je bolji prijem sadnica u jesen.

Deoba bokora se obavlja u vreme mirovanja (kasna jesen ili rano proleće), tako što se dele busenovi i rasađuju.
Obrada zemljišta za setvu/sadnju se obavlja na oko 30 cm dubine.

Đubrenje se obavlja pred duboku obradu. Količina NPK đubriva bi trebalo da iznosi: 40-60 kg/ha N, 50-70 kg/ha P2O5 i 60-80 kg/ha K2O. Posle košenja se vrši prihranjivanje i navodnjavanje kako bi se biljke bolje regenerisale. Zaštita od biljnih bolesti se vrši samo kod većeg napada bolesti i štetočina.

Što se tiče berbe, beru se samo razvijene cvasti od juna meseca, zatim se cvasti suše na 35-40 C u sušarama ili prirodnim putem. Za tri nedelje počinje novo cvetanje i berba se nastavlja do prvih mrazeva. Prinos suvih cvasti je 400 do 800 kg a herbe 1000 do 2000 kg. Etarsko ulje se dobija iz sveže herbe i to 10-15 kg/ha ulja.

Izvor:PSSS