banner-image

Sakupljen novac za obnovu biljnog fonda Botaničke bašta i kupovinu hrane za ugrožene

U okviru humanitarne akcije „Novogodišnja humanitarna bašta“ koja je u decembru organizovana u botaničkoj bašti „Jevremovac“ u Beogradu, sakupljeno 1,2 miliona dinara, a sredstva će biti upotrebljena za obnovu biljnog fonda Bašte kao i kupovinu paketa hrane za najugroženije. 

Među zakupcima četinara, po drugi put zaredom, bila je i Privredna komora Srbije (PKS). „Zajedno sa zaposlenima iz nekoliko organizacionih jedinica smo sami napravili ekološke ukrase i okitili jednu predivnu dugoigličavu jelu. Svesni smo da se svojim primerom mogu najbolje podstaći drugi na pozitivne promene u društvu, tako da se rado odazivamo ovakvim društveno odgovornim akcijama“, rekla je Sanja Bunić  iz PKS.

„Kompanije su platile zakup za određena stabla u botaničkoj bašti, okitila ih, i tako smo sakupili gotovo 1,2 miliona dinara. Polovina novca biće upotrebljena za obnavljanje biljnog fonda Bašte što je izuzetno važno, jer njegovim obogaćivanjem mi zapravo obogaćujemo i broj vrsta koje ovde čuvamo, ne samo iz Srbije nego iz celog sveta“, rekla je upravnica Instituta za botaniku i Botaničke bašte „Jevremovac” Gordana Subakov Simić za Tanjug.

 U Botaničkoj bašti „Jevremovac“ proglašena su najlepše okićena stabla, a dobitnici nagrada su Privredna komora Srbije, Mocart, MC Labor, MC Properti, Eurobank direktna, Koka-kola HBC Srbija, Erste banka, Eliksir groupa, Balkan bet i Imlek. „Novogodišnji praznici su dani darivanja i davanja, prilika da pomognemo sugrađanima i deci da praznike provedu u miru, sreći i radosti“, istakla je Simić. 

Srpski filantropski forum zajedno sa Baštom drugu godinu za redom organizuje ovu humanitarnu akciju, istakla je Jelena Bratić ispred Foruma, i kazala da je ovo još jedna prilika da se građani podsete koliko je ova godina bila uspešna za sve one koji se bave filantropijom i celu filantropsku zajednicu uopšte.

„Za poslednje dve godine Srbija je skočila za 100 mesta na svetskom indeksu davanja, što znači da smo izuzetno solidarni, a novogodišnji praznici su prilika da tako nešto i pokažemo. Ove godine kao i prošle godine akciju posvećujemo čistom vazduhu i donacijama hrane“, rekla je Bratić i dodala da će sva prikupljena od 10 okićenih stabala biti usmerena za kupovinu paketa hrane za najugroženije građane, kao i za obnovu biljnog fonda botaničke bašte.

Tokom tri meseca ovogodišnje kampanje „Spasimo hranu spasimo humanost“, koja se odnosi na doniranje hrane, kao i prošle godine, podsetila je Bratić, prikupljerno je 70 tona hrane za najugroženije.

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja u kom je učestvovalo 10 kompanija, najlepše okićeno stablo, za koje su glasali građani na licu mesta prilikom posete bašti, ali i putem društvenih mreža, je četinar koji je zakupila i okitila Erste banka.

Svečanost proglašenja ovogodišnjeg pobednika je uvećao dečji hor osnovne muzičke škole „Nevena Popović“, a zatim su dodeljena priznanja kompanijama učesnicima, kao i paketići za decu. Ovu novogodišnju humanitarnu akciju po drugi put organizuju Srpski filantropski forum, fondacija Ana i Vlade Divac i botanička bašta „Jevremovac“ Biološkog fakulteta u Beogradu.