banner-image

Krkobabić dobitnik posebnog priznanja za doprinos razvoju zadrugarstva

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić prvi je dobitnik naročitog priznanja za doprinos razvoju zadrugarstva Radislav Jovanov, koja je po odluci Upravnog odbora Zadružnog saveza Vojvodine ustanovlјena ove 2022. godine i nosi ime pokojnog predsednika ove krovne organizacije zadrugara Vojvodine.

„Zadrugarstvo Srbije nema valјanu alternativu, zadrugarstvo Srbije je naša spona sa Evropom i zadrugarstvo Srbije je garancija opstanka sela Srbije. Samo selo koje ima dobru zadrugu ima šansu da opstane. Ako nemamo sela, nećemo imati ni Srbiju. Ali to se neće desiti“, izjavio je Krkobabić i dodao „Radislav Jovanov je bio veliki pobornik obnove i razvoja zadrugarstva, dosledan i uporan da zadrugarstvo Srbije nalikuje onom evropskom“.

Nagradu je uručila predsednica Zadružnog saveza Vojvodine Jelena Nestorov Bizonj koja je istakla da u godini koju ispraćamo, a koja je bila izuzetno teška, udruživanje i zadružni sektor dolazi još više do izražaja

„Drago mi je što nagradu uručujemo ministru Krkobabiću po čijoj ideji je nastao program obnove zadrugarstva koji je već doživeo istorijski uspeh, a traje i dalјe“, zaklјučila je Jelena Nestorov – Bizonj.

Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja zadruga, po ideji ministra Milana Krkobabića, a u saradnji sa Akademijskim odborom za selo SANU sprovodi se u Srbiji već pet godina.  Od početka sprovođenja ovog programa formirano je preko 1100 novih zadruga dok se u prethodnom periodu godišnje gasilo oko 100 zadruga, a novih skoro da nije ni bilo. Ovim programom od 2017. godine finansijski je pomognut rad 207 zadruga u ukupnom iznosu od 2,13 milijardi dinara (37 ratarskih, 34 voćarske i vinogradarske, 32 stočarske i 32 za preradu voća, 19 pčelarskih, 17 povrtarskih, 6 za preradu lekovitog bilјa, jedna socijalna i jedna turistička).

U budžetu za narednu, 2023. godinu opredelјeno je još pola milijarde dinara za ovaj program.