banner-image

Branislavu Gulanu zlatna značka: Pola veka zalaganja za selo i seljake

Analitičar, publicista i književnik  Branislav Gulan proglašen je i dobitnikom priznanja ,,Zlatna značka’’ Kulturno – prosvetne zajednice Srbije.

Značka se tradicionalno dodeljuje isrtaknutim pojedincima za dugogodišnji doprinos razvijanju kulturnih delatnosti i za nesebičan, predan i dugotrajan rad. Zlatnu značku dodelili su mu Kulturno-prosvetna zajednica Srbije i Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Vlade Republike Srbije. Visoko priznanje Branislavu Gulanu uručeno je  u Narodnom pozorištu Srbije.

Visoko priznanje Branislavu Gulan dodeljeno je za poluvekovni rad. Ponajviše se bavio ekonomskim temama, a poslednjih deceneja time,kako spasiti selo u Srbiji. Jer, od 4.700 sela, svako četvrto nestaje.Po njegovom istraživanju, nakon čega je formirano i Ministarstvo za brigu o selu predstavlja i spas sa opstanak i ostanak Srbije.

Član je Naučnog društva ekonomista Srbije, Nacionalnog tima za preporod sela Srbije, KONVENTA EU – Mreže za ruralni razvoj EU u Srbiji, analitičar, novinar, publicista i književnik. Autor i koautor je oko 30 knjiga.

Više od pola veka bavi selom i seljacima i borbom za bolji život na selu. Ekonomista po obrazovanju, pohađao je i završio u šestoj generaciji 1980/81. godine, najvišu političku školu u SFRJ ,,Josip Broz Tito’’ u Kumrovcu. Autor je i trostruki dobitnik nagrada za životno delo. Dve međunarodne i jedne domaće – Društva novinara Vojvodine u 2019.godini.

U izdanju novosadskog ,,Prometeja’’, nedavno je objavljena i nova knjiga Branislava Gulana ,,Ruralne sredine u Srbiji – Spasavanje sela i države’’. Knjiga je proglašena i nagrađena za najbolje autorsko delo i projekat u 2019. godini VELIKOM I MALOM DARODAVNICOM od strane ,,Svetionika’’ iz Kragujevca. U 2020. godini autoru je za projekat  istraživanja, nestajanja i obnove sela Srbije dodeljena i uručena MEDALJA ČASTI Novog Sada.