banner-image

Kako funkcionišu farme krava u Ukrajini kad nema struje

Dok Rusija nastavlja da bombarduje elektrane u Ukrajini, na farmi u regionu Kropivnjicki su primorani da muzu više od 1.500 krava koristeći dizel generatore.

Trenutno je bez struje više od šest miliona domova i preduzeća širom centralne i zapadne Ukrajine. Oko 40 odsto elektroenergetskog sistema zemlje je ozbiljno oštećeno, rekao je nedavno ukrajinski predsednik Zelenski. Mnogi gradovi u zemlji prolaze kroz nestanke struje od čak četiri sata kako bi pokušali da sačuvaju struju.

Ali krave i dalje treba da se muzu. O tome piše specijalizovani portal Agri vju. U jednoj mlekari u blizini grada Kropivnjicki, dizel generatori su danima radili da bi farma opstala. Farma, deo grupe kompanija MUNNT, u vlasništvu je Mikole Monašoka i njegovog sina; oni su cenjeni privrednici u Ukrajini.

Jon Moraru, rođen u Rumuniji, jedan je od tri menadžera na farmi; tamo je radio poslednje tri godine. Ima više od 15 godina iskustva u industriji mleka; drži predavanja na univerzitetima o mlekarstvu i govedarstvu.

Moraru je rekao: „Naša farma je osnovana 2005. godine i nalazi se u centru Ukrajine u regionu Kropivnjicki, 300 kilometara severno od Odese. Reč je o velikom obradivom kraju i naše preduzeće obrađuje oko 24.710 hektara kukuruza, suncokreta, soje, uljane repice, pšenice i ječma, od kojih se neki usevi koriste za ishranu muznih krava.

„Trenutno se na farmi muze 1.560 muznih krava, a ukupan broj goveda je 4.050. Sve krave su holštajn rase i daju 35 litara mleka po kravi dnevno sa 3,6 odsto masnoće i 3,2 odsto proteina.

„Krave muzemo tri puta dnevno, sa izuzetkom sveže oteljenih krava koje muzemo dva puta dnevno prvih 10 dana nakon teljenja.

„Proteklih nekoliko dana morali smo da koristimo generatore za mužu krava dok ruske snage nastavljaju da bombarduju naše elektrane, drastično smanjujući snabdevanje energijom širom zemlje.

Krave se drže u zatvorenom prostoru tokom cele godine na farmi u udobnim štalama; imaju slobodan pristup svežoj hrani sa mešanim obrokom.

Telad se gaje u pojedinačnim torovima do 60 dana starosti, a zatim u grupnim torovima, koji su podeljeni u grupe od tri do pet meseci i šest do 12 meseci.

Moraru je rekao: „Farma trenutno zapošljava 65 radnika. Radimo sa nekoliko mlekara i zadovoljni smo trenutnim cenama.

„Nema robota jer nismo pristalice robotike na farmi mleka. Znamo kako da radimo veoma dobro sa ljudima i kako da dobro organizujemo njihov rad.”

Čak i kada se oko njih vodi užasan rat, Moraru i tim nastavljaju da rade svoj posao, piše Agri vju. Oni stalno razmišljaju o tome kako da poboljšaju efikasnost farme.

Moraru je rekao: „Mi ne stojimo mirno i razvijamo svoj mlečni posao što je više moguće u okviru realnosti ovog užasnog rata. Planiramo da u budućnosti, kada se ovaj rat završi, ulažemo u preradu đubriva.

„Nakon završetka rata planiramo da nastavimo sa uzgojem krava, mužom krava i sve to da bi naša zemlja napredovala. Naravno, imamo uobičajene probleme povećanja cena veterinarskih lekova, goriva i rezervnih delova za opremu. Naši planovi se nisu promenili; nastavićemo da razvijamo delatnost proizvodnje mleka. Planiramo da povećamo stado krava i njihovu produktivnost, a želja nam je i da osavremenimo sistem muže“, rekao je.