banner-image

Kreću licitacije za državne njive, za oranice u Sečnju početna cena 83.956 dinara

Uprava za poljoprvredno zemljište raspisala je oglase za prvi krug javnog nadmetanja za davanje u zakup državnih oranica u Šidu, Opovu, Vršcu, Kikindi… Ove licitacije biće u januaru, a odvijaće se elektronskim putem, po prkasi koja je uvedena za vreme pandemije. Najviša početna cena za državne njive, u lokalnim samoupravma za koje su raspisane januarske licitacije je 83.956 dinara za hektar, a najniža je oko dve hiljade dinara. 

Naskuplja njiva, prema ovim oglasima, je u Sečnju. Naime, u Neuzini je početna cena po hektaru 83.956 dinara, a zakupac će po toj ceni uzeti 25 hektara na 15 godina. Godišnje će najmanje plaćati 1.046.795 dinara. 

U atarima Boke, takođe u senčanjskoj opštini, za neke njive takođe je određena ta početna najviša cena. Licitacije će za neke tako krenuti i u Jarkovcu – i tu ima njiva koje se u zakup daju po 83.956 dinara, što je najviša početna cena. Isto je i u Jaši Tomiću, gde je sledeća najviša cena 79.599 dinara. U Banatskoj Dubici, Sutjesci, Neuzini… takođe su date visoke početne najviše cene – preko 70.000 dinara. Ukupno se u Sečnju u ovom krugu izdaje 3.491 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a gotovo sve njive daju se u zakup na 15 godina.

Obilazak oranica u mestima u senčanjskoj opštini zakazan je za danas,  5. januara, a javno nadmetanje biće 17. januara.

U Šidu najskuplja državna njiva u arendi biće 63.513 dinara, ako ostane na početnoj ceni. Od te cene će krenuti liitacije u katastarskim opštinama Bačinci, Bingula, Šid… Rok za prijavljivanje i podnošenje dokumentacije je 11. januar do 12 časova.

U Kikindi je najviša početna cena zakupa 59.983 dinara po hektaru. Ova opština izdaje ukupno 152 hektara u prvom krugu javnog nadmetanja za zakup. U Opovu je određena najviša početna cena, a slično je u Barandi, Sefkerinu… U Barandi, recimo, najskuplji zakup kreće od 59.155 dinara – na godinu dana, u Sefkerinu se na 15 godina izdaje oranica po 58.806 dinara, u Opovu ih ima i za 59.155 dinara…Javno nadmetanje u Kikindi je 19. januara, a obilazak oranica koje je država namenila za arendu 9. janura.

Vršac  u zakup daje 7.525 hektara državnih njiva u zakup a najviša početna cena je 28.499 dinara za hektar. Uvid u dokumentaciju: grafički pregled katastarskih parcela po katastarskim opštinama i spisak parcela po grupisanim jedinicama javnim nadmetanjima (kompleksima), koja su predmet davanja u zakup i na korišćenje, je zgradi grada Vršac svakog radnog dana od 9 do 15,30 časova, kao i na zvaničnoj veb prezentaciji Uprave za poljoprivredno zemljište.

Pomenimo, za državno poljoprivredne zemljište mogu da se takmiče poljoprivrednici – fizička lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, čija su gazdinstva u aktivnom statusu najmanje tri godine, sa prebivalištem najmanje tri godine u katastarskoj opštini na kojoj se nalazi zemljište i koji su vlasnici najmanje 0,5 hektara. Takođe, fizička lica – upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, u aktivnom statusu najmanje tri godine, sa prebivalištem najmanje tri godine na području jedinice lokalne samouprave koja sprovodi javno nadmetanje, a čija se parcela graniči sa zemljištem u državnoj svojini koje je predmet zakupa. Pored njih, na licitacijama mogu učestvovati i pravna lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, koja su vlasnici poljoprivrednog zemljišta najmanje 10 hektara u katastarskoj opštini u kojoj se nalazi zemljište koje je predmet zakupa i ima sedište na području jedinice lokalne samouprave kojoj pripada ta katastarska opština.

Postupak javnog nadmetanja sprovodi se elektronskim putem, preko veb-aplikacije za sprovođenje javnog nadmetanja – https://gp.upz.minpolj.gov.rs/InzemBid  koja se nalazi na zvaničnoj veb prezentaciji Uprave za poljoprivredno zemljište.

S. Kuprešanin