banner-image

Cena svinja pala ispod 200 dinara, male farme propale, a uvoz raste

Kraj 2022. i početak 2023. godine proizvođačima svinja u Srbiji nije doneo ništa dobro – situacija se u odnosu na prošlu jesen kada je došlo do blagog oporavka u ovom sektoru opet značajno pogoršala. Cena svinja pada, farme se gase a uvoz raste. 

-Nema interesovanja za kupovinu tovnih svinja, cena drastično pada. Sada je 200 dinara kilogram, pa i ispod toga, a samo pre četiri – pet nedelja cena se kretala oko 240 dinara. Istovremeno, skočila je cena prasadi – rečeno je Agrosmartu na jednoj velikoj farmi svinja u Sremu.

Ako se pogledaju najnoviji cenovnici koje su pre tri dana objavile naše najveće mesne industrije vidi se priličan pad cena žive stoke. Recimo, svinje do 120 kilograma otkupljuju se po 180 dinara, plus PDV od deset odsto, dakle – 198 dinara. Svinje od 121 kilogram do 130 kilograma su 175 dinara, odnosno 192,5 sa PDV-om, a one od 131 kilogram do 150 kilograma 170 do 187 dinara.

Istovremeno, prasići su 330 dinara, odnosno 363 dinara s PDV-om.

Uvoz poguban, još ako država skine prelevmane i carine, biće čista propast

-U velikom su problemu proizvođači svinja. Svakodnevno ih je manje, gase proizvodnju, mali više ne postoje. Oni koji su imali pet do deset krmača su stavili katance na obore, a samim tim i oni sa 50 do 100 tovljenika budući da su njihove farme punili mali uzgajivači krmača. Stanje je katastrofalno, a najveći krivac za to je nekontrolisani uvoz – kažu naši sagovornici sa farme u Sremu.

Srbija je za devet meseci prošle godine uvezla 213.000 prasadi i 31.000 tona svinjskog mesa, podaci su Udruženja uzgajivača svinja. 

Prema njihovim rečima, pre par meseci u razgovorima sa nadležnim dogovoreno da će cena tovljenika prve klase biti 260 dinara, a sada je ispod 200 dinara. Dakle, od obećanja nije bilo ništa a država i dalje žmuri pred ovim problemom.

-Štaviše, prema našim saznanjima postoji predlog resornih ministarstava koji će još više otežati situaciju. Činjenica je, naime, da svinja fali, ali neće biti dobro ako prema Ministarstvu finansija prođe predlog da se ukinu prelevmani i carine na uvoz prasića zarad poboljšanja stočnog fonda u Srbiji. Ukidanje dažbina na uvoz prasića značilo bi da naša država direktno pomaže proizvođače u Danskoj i Nemačkoj, a naše uništava – kažu farmeri s kojima smo razgovarali ocenjujuću da bi takav potez predstavljao gašenje požara ali bi bio poguban za domaće svinjare.

S. Kuprešanin