banner-image

Psima ne treba davati masnu hranu, oprez posebno tokom praznika

Neki psi uživaju u tome da mole za hranu; mogli bi čak i da ukradu nešto sa tanjira ili stola kada misle da ih niko ne gleda.

Ipak, ostaci hrane nisu uvek zdravi za pse i vremenom mogu stvoriti zdravstvene probleme. Zbog toga stručnjaci podsećaju vlasnike kućnih ljubimaca da obrate posebnu pažnju na hranu koju jedu njihovi “krzneni” prijatelji, posebno tokom praznika.

Zdrav pas može da dobije u malim količinama namirnice sa niskim sadržajem masti i visokim sadržajem vlakana kao što su voće (osim grožđa i suvog grožđa), povrće i pileća prsa bez kožice.

Međutim, hrana bogata mastima ili veći komadi hrane koji mogu opstruirati jednjak manjeg promera mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Često tokom praznika dolazi do gutanja stranog tela jer se psima daju pileće kosti ili meso sa kostima, a gušenje od kostiju može biti smrtonosno.

Problemi koje je teže rešiti potiču od stalnog hranjenja pasa hranom sa visokim sadržajem masti, što dovodi do gojaznosti i, na kraju, drugih bolesti.

Bolesti disajnih puteva kao i bolesti srca povezane su sa povećanom količinom masti u organizmu.

Upala pankresa(pankreatitis), je potencijalno dugoročna posledica hranjenja pasa sa previše masnih namirnica. Simptomi pankreatitisa uključuju bol u stomaku, povraćanje, dehidraciju i šok.

S druge strane, poslastice za kućne ljubimce predstavljaju rizik po kućne ljubimce kada se daju u velikim količinama jer ne sadrže izbalansirane količine hranljivih materija koje su psima potrebne.

Oni mogu razviti stanje ‘pothranjenosti’ u smislu da svom psu ne dajete dovoljno vitamina ili minerala koje su im zapravo potrebni.

Stručnjaci savetuju ograničavanje poslastica na 10% ili manje ukupnog kalorijskog unosa namirnica za psa. Na primer, ako vaš pas pojede 500 kalorija dnevno, 50 ili manje treba da bude od poslastica.

Vlasnicima se savetuje da razmotre poslastice kao što su slatki krompir, šargarepa ili celer, ili ‘marshmallow’ u umerenim količinama, jer su bolje alternative tokom praznika.

Izvor: FB strancica Nau;nog instituta za veterinarstvo „Novi Sad“