banner-image

Šta švedsko predsedavanje EU donosi poljoprivredi

Švedska je 1. januara 2023. preuzela predsedavanje Evropskom unijom od Češke, a prioriteti su joj, kako su rekli njeni zvaničnici, slobodnija, bezbednija i zelenija Evropa

Kada je o poljoprivredi reč, u programu švedskog predsedavanja navodi se da će na rad Evropske unije u nadležnosti Veća za poljoprivredu i ribarstvo 2023. će uticati i događaji ruske agresije na Ukrajinu. Pitanja proizvodnje hrane i sigurnosti hrane ostaće na vrhu dnevnog reda.

Osim toga, švedsko predsedništvo aktivno će promovisati rad EU na postizanju klimatske neutralnosti do 2050, uporedno s povećanjem konkurentnosti, zapošljavanja, proizvodnje hrane te zdravlja i dobrobiti. U tom će duhu provođenje evropskog zelenog plana biti visoko na dnevnom redu u prvoj polovini 2023. U tom su kontekstu važni doprinos zelene i plave industrije postizanju klimatskih ciljeva i njihovom prilagođavanju klimatskim promenama.

Predsedništvo će pratiti stanje na tržištu, posebno u svetlu ruske invazije na Ukrajinu, i kretanja cena poljoprivrednih inputa, te će zadržati spremnost na rešavanje bilo kakve krize ili drugih tržišnih poremećaja. Ruska invazija uticala je na poljoprivredne troškove kao što su dizel, mineralna đubriva, električna energija i hrana za životinje.

Osim toga, nedostatak đubriva predstavlja problem za buduće sezone setve. U tom je pogledu važna komunikacija Komisije o sigurnom pristupu đubrivima i njihovim realnim cenama. Predsedništvo namerava da preduzmme dalje korake u vezi sa svim predlozima i inicijativama osmišljenima za jačanje evropske proizvodnje hrane. Nadalje, predsedništvo će se baviti poljoprivrednim pitanjima povezanima s trgovinom i dati prednost radu na ulozi i potencijalu bioekonomije, navodi se u programu Švedske.

Predsedništvo će što je više moguće nastaviti pregovore o reviziji oznaka geografskog porekla. Osim toga, nastaviće pregovore u Komisiji o predlogu mreže podataka o održivosti poljoprivrednih gazdinstava. Prednost će dati pregovorima o reviziji Uredbe o informisanju potrošača o hrani i njenih odredaba o označivanju hrane. Ti su predlozi važan deo strategije „od polja do stola” i imaju važnu ulogu u pomaganju potrošačima i proizvođačima pri donošenju svesnih i održivih prehrambenih odluka. Nadalje, predsedništvo planira da nastavi pregovore o Uredbi o održivoj upotrebi sredstava za zaštitu bilja. Predsedništvo će pokrenuti rasprave o predlogu revizije zakonodavstva o semenu i biljnom i šumskom reprodukcijskom materijalu te o predstojećem predlogu Komisije za reviziju zakonodavstva za bilje proizvedeno određenim novim genomskim tehnikama.

Predsjedništvo može pokrenuti rasprave o zakonodavnom predlogu o praćenju šuma i strateškim planovima. Na globalnim forumima kao što je Forum Ujedinjenih naroda o šumama predsedništvo će podsticati promociju održivog šumarstva i lanaca vrednosti.

S. K.