banner-image

Novosadski vrtići otvorili vrata za pse kućne ljubimce

Kako bi se deca u novosadskim vrtićima učila empatiji, brizi o drugim živim bićima i razvijanju svesti o važnosti prirode, Predškolska ustanova „Radosno detinjstvo” donela je odluku da svi njeni objekti, kojih ima 75, postanu pet frendli, odnosno da otvore vrata za kućne ljubimce, prenosi list Dnevnik.

Kako dalje objašnjavaju, određena pravila se moraju poštovati, pa su tako u vrtićima dobrodošli vlasnički psi, male i srednje veličine, odnosno do 12 kilograma, a koji su, pritom, na povocu i redovno vakcinisani. Još uvek ostaje nejasno da li će kuce moći da borave u vrtićima tokom celog dana ili samo da „provire” u objekte kada roditelji dovode svoju decu i dolaze po njih na kraju boravka.

Inače, PU „Radosno detinjstvo” je pre pet godina u vrtiću „Zvončica” održala edukativnu radionicu na kojoj je prezentovan Centar za pet terapiju „Prijateljska šapa”, u šta je bila uključena i keruša Lara, koja se družila s mališanima.

I pre njenog dolaska, deca su učila kako da se pravilno ponašaju prema nepoznatim psima. Izgleda da je ovaj događaj uspešno realizovan i da je to dovelo do odluke da vrata svih vrtića, na kojima stoji nalepnica da je objekat pet frendli, budu otvorena i za kućne ljubimce.