banner-image

Naučnici razvili novu sortu pšenice koja može izdržati velike vrućine i sušu

Nova sorta durum pšenice otporna na sušu, stvorena je kao deo međunarodnog programa koji se bavi uzgojem useva otpornih na ekstremne klimatske uslove, kao i povećanjem raznolikosti useva, u svrhu povećanja otpornosti prehrambenog sistema na klimatske promjene. Durum pšenica se koristi za izradu tjestenine, testa za picu i raznih poslastica, lepinja, kao i za kus-kus i bulgur. 

Ime nove sorte je Jabal, što na arapskom znači planina, a razvili su je poljoprivrednici i naučnici ukrštanjem komercijalne durum pšenice s njenim divljim srodnikom iz sušnih regija Sirije, kako bi stvorili novu durum sortu koja može izdržati sušu, piše The Guardian.

Projekat divljih srodnika 

Global Crop Diversity Trust (Crop Trust) je međunarodna neprofitna organizacija koju su 2004. godine osnovali Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (FAO) i Bioversity International u svrhu očuvanja raznolikosti globalnog sustava useva.

Nova sorta je razvijena u sklopu projekta “divljih srodnika”, koji koristi genetski raznolike sorte useva kako bi pomogao u razvoju otpornijih i prilagodljivijih sorti pšenice, ječma, pirinča i krompira koje mogu izdržati ekstremne vremenske uslove uzrokovane klimatskim promenama.

Maroko će prvi početi da uzgaja Jabal

Uzgajivači i poljoprivrednici su u sklopu projekta u područjima pogođenim sušom posadili brojne nove sorte durum pšenice između 2017. i 2021. godine, a sorta Jabal se istakla kao najotpornija jer je uspevala u uslovima u kojima su sve komercijalne sorte propale.

Iako još nije komercijalno dostupna, farmeri u Maroku će za otprilike tri godine biti prvi koji će početi uzgajati ovu novu sortu durum pšenice. Maroko trenutno trpi najgoru sušu u poslednje četiri decenije, a proizvodnja žitarica je pala za oko 70 odsto zbog ekstremno sušnih uslova.

Proizvođači se sve više okreću zaboravljenim sortama koje nemaju veliki prinos

Pšenica je najkonzumiranija žitarica u svetu, uzgaja se na svim kontinentima osim Antarktika i njome se hrane milijarde ljudi. Prošle su godine cene durum pšenice porasle za 90 odsto nakon velike suše i toplotnih udara u Kanadi, jednom od najvećih svetskih proizvođača žitarica.

Za uzgoj novih sorti pšenice su potrebne godine, a globalno zagrejavanje sve brže uzrokuje klimatske katastrofe i pojavu novih, prilagođenih ili agresivnijih patogena. Divlji srodnici se smatraju otpornijim rođacima komercijalnih useva jer su evoluirali u prirodi kako bi preživeli teške uslove kao što su ekstremne vrućine, suše, poplave i siromašna tla.

Uzgajivači se sve više okreću divljim i drugim zaboravljenim sortama pohranjenim u bankama semena radi korisne genetske raznolikosti, koja je nakon Zelene revolucije 1960-ih odbačena u korist visokih prinosa i profita. Razvoj sorte Jabal pokazuje što se može postići multilateralnom saradnjom u kojoj su poljoprivrednici, a ne međunarodne kompanije, u središtu donošenja odluka.