banner-image

U Engleskoj od oktobra bez jednokratnih plastičnih tanjira

Ministarstvo za životnu okolinu i poljoprivredu saopštilo je da će Engleska od oktobra ove godine da zabrani upotrebu plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu kao što su pribor za jelo, tanjiri i poslužavnici. 

Kako se navodi, to se radi sa ciljem da se smanji zagađenje životne sredine. U restoranima, hotelima i na mestima gde se prodaje hrana za poneti biće zabranjeni plastični tanjiri, činije, podmetači za jednokratnu upotrebu i određene vrste pakovanja od polistirena.

Engleska koristi 2,7 milijardi predmeta za jednokratu upotrebu godišnje, a samo 10 odsto se reciklira, navodi ministarstvo. „Ponosna sam na naše napore za ograničenje plastičnog zagađenja i zaštitu okeana“, rekla je ministarka za životnu okolinu Tereza Kofi i podsetila na već sprovedenu zabranu upotrebe plastičnih slamčica, kašičica za kafu, štapića za uši, prenose strani mediji.

Zabrana se neće odnositi na predmete koji se koriste za pakovanje unapred pripremljenih i spakovanih jela koja se nalaze u slobodnoj prodaji. Inače, od jula 2021. godine plastično posuđe za jednokratnu upotrebu zabranjeno je u Evropskoj uniji.

Izvor: Mondo