banner-image

Evo kako da se u nekoliko koraka registrujete na sistem e-Agrar

Ministarstvo poljoprivrede pokrenulo je proces uvođenja registrovanih gazdinstava u elektronski sistem e-Agrar kako bi se modernizovao i ubrzao procesa upisa i promene podataka u Registru poljoprivrednih gazdinstava. 

Uvođenje ovog sistema objašnjeno je u nekoliko koraka.

Prvi korak u procesu uvođenja e-Agrar sistema je prijava na Portal eID – Portal za elektronsku identifikaciju. Ukoliko imate pametan telefon, a do sada to niste uradili, evo kako izgleda postupak:

1️⃣Posetite najbližu poštu ili Poljoprivrednu stručnu službu Srbije (PSSS) ovlašćenu za registraciju korisničkog naloga i izdavanje parametara ili QR koda za aktivaciju mobilne aplikacije ConsentID pomoću koje ćete se uspešno prijaviti na portal eID.

2️⃣Mobilnu aplikaciju ConsentID možete preuzeti na Google Play prodavnici za sve Android korisnike kao i na App Store za sve iOS korisnike.

3️⃣Skenirarajte QR kod ili parametre unesite ručno u aplikaciju i time ste završili proces aktivacije mobilne aplikacije ConsentID.

Pored vašeg pametnog telefona, neophodno je da imate i aktivnu mejl adresu.

Ukoliko vam je potrebna pomoć da završite korake dva i tri uvek se možete obratiti najbližem PSSS-u ili trezoru gde će vam zaposleni pružiti svu potrebnu podršku.

Nakon kreiranog eID-a, naredni korak podrazumevaće prijavu u elektronski registar poljoprivrednih gazdinstava (eRPG), a potom i prijavu za podsticaje – o čemu će, poručuju iz Ministarstva, poljoprivrednici biti pravovremeno obavešteni.

Poljoprivredni proizvođači u Srbiji od sredine januara mogu da preuzmu svoj elektronski ID broj. Preko novog sistema bi 450.000 poljoprivrednih gazdinstava prešlo na digitalno vođenje posla.