banner-image

Počeo seminar farmera na Tari

U prisustvu 150 poljoprivrednika i 100 predstavnika kompanija, predstavnika Ministarstva poljoprivrede i pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu na Tari je sinoć počeo 18. seminar farmera a u organizaciji Kluba 100P+.

Na otvaranju, predsednik Kluba 100P+, Vojislav Malešev, osvrnuo se na to šta se sve dogodilo između dve seminara. Kako je rekao, rat u Ukrajini je više podigao cenu repromaterijala nego što je porasla cena žitarica i uljarica. Paori su naročito kivni na zabranu izvoza pšenice, brašna, suncokretovog ulja, šećera iako smo tih proizvoda imali dovoljno i za svoje potrebe kao i za izvoz.

Cene naših proizvoda su naglo pale, a prestalo je interesovanje izvoznika za naše proizvode. Uljare nisu uspele da se oslobode tržišnih viškova, pa je izostala kupovina suncokreta po realnim cenama, kao i za kupovinu pšenice. Suša je drugu godinu za redom uzela danak. Soja je podbacila katastrofalno pa smo imali parcela gde nismo imali više od 300 do 500 kilograma po hektaru. Kukuruz je bolje prošao ali se pojavila veća količina aflatoksina, rekao je Malešev.

Malešev je istakao da Klub nije podržao letošnje proteste poljoprivrednika jer se zalažu za sistemske promene a ne parcijalne poput premija za suncokret. On je apelovao na donošenje zakona o profesionalnom gazdinstvu i reviziji penzionog i socijalnog osiguranja poljoprivrednika.

Državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede Milica Đurđević rekla je da će uvođenje E-agrara pojednostaviti registraciju gazdinstava i ubrzati isplatu podsticaja.

U predhodnoj godini Ministarstvo poljoprivrede je isplaćivalo 40 vrsta podsticaja. Najvaći iznos podsticaja isplaćen je iz nacionalnog budžeta za gazdinstva srednje veličine koja imaju tendenciju rasta.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Mladen Petreš rekao je da poljoprivrednici uskoro mogu da očekuju raspisivanje novih konkursa.

U razgovoru sa poljoprivrednicima odlučili smo da otvorimo nove linije koje će pomoći do sada nepokrivene oblasti. Jedna od njih je linija vredna 150 miliona dinara za nabavku kvalitetnih priplodnih grla – priplodne junice i kvalitetne nazimice. Za navodnjavanje smo izdvojili 370 miliona dinara. Ukupan budžet za mehanizaciju je 242 miliona dinara.

Predsednik Skupštine Kluba 100P+ Žarko Kobilarov poručio je da država pod hitno treba da skine carinu od 10% na mineralna đubriva koja nisu iz EU i Rusije, govorio je o nužnosti reforme penzionog sistema i da je neophodno radvojiti profesionalnog poljoprivrednika od onih kojima proizvodnja hrane nije osnovna delatnost.

U stručnom delu seminara farmera na Tari biće govori se i o konceptu precizne poljoprivrede, upotrebi robota u agraru, održivoj poljorivredi, komasaciji poljoprivrednog zemljišta, opremi za mehaničku kontrolu korova u ratarskim usevima, kao i o IPARDU.

Izvor:RTV