banner-image

Srbija ipak nije uvozila med iz Ukrajine

Krajem decembra na sajtu SPOS-a objavljeno je da Srbija, prema informaciji iz pouzdanog izvora, iz Ukrajine uvezla med po ceni od 1,8 evra. Ispostavilo se da je izvor ipak bio nepouzdan i da uvoza ipak nije bilo, te je SPOS tim povodom uputio izvinjenje čitaocima.

Prema zvaničnom izveštaju o uvozu meda koji je danas objavio SPOS,  u decembru nije bilo uvoza meda iz Ukrajine, kao ni cele 2022. godine.

U decembru su uvezene sledeće količine meda (cene koje se navode su krajnje cene, sa svim troškovima otkupa, procesuiranja, ambalažiranja i isporuke do adrese u Srbiji):

Iz Rusije su uvezene 82 tone meda, od strane tri uvoznika, prosečna cena 2,303 evra za kilogram. SPOS pretpostavlja da je jedna od tih količina greškom uočena od dojavljivača da je iz Ukrajine, umesto iz Rusije.

Iz Austrije je ”uvezeno” više različitih proizvoda u količini od 3.288 kg u prosečnoj vrednosti po kilogramu od 9,93 evra (tu se nalazi razna maloprodajna ambalaža raznih medova: med sa grožđem, med sa orasima, bagremov, livadski, medljikovac i lipov). Iz SPOS pretpostavljaju da ti proizvodi u maloprodajnoj ambalaži zapravo nisu uvezeni već vraćeni jednoj našoj firmi koja je takav ”uvoz” odnosno vraćanja meda zbog neispravnosti, već doživljavala u ranijem periodu.

Iz Mađarske je uvezeno 3.908 kg po prosečnoj ceni od 5,788 evra po kilogramu, u maloprodajnim pakovanjima.

Sa Novog Zelanda je uvezeno 156 kg meda od manuke po prosečnoj ceni od 62,03 evra za kilogram u malim pakovanjima od 250g i 500 g, sa UMF faktorom 10, 15, 20 i 24) sa još nekim proizvodima koji su nejasno deklarisani.