banner-image

U Beogradu počeo Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković otvorila je danas četvrti Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva „Agro Belgrade“, u okviru koga se na izložbenom prostoru od oko 30.000 kvadrata predstavlja više od 500 izlagača iz zemlje i sveta.

Ministarka Tanasković istakla je da „Agro Belgrade“ iz godine u godinu postaje sve posećeniji i prepoznatljiviji i van granica Srbije i dodala da je taj sajam odlična prilika da se naša zemlja predstavi u najboljem svetlu.

Ova manifestacija je takođe i prilika da mnogi proizvođači izađu iz lokalnih okvira, pronađu svoje mesto na tržištu i da u nekom narednom periodu dobiju priliku da se pojave i na inostranom tržištu, rekla je Tanasković.

Na otvaranju sajma govorili su i ambasadori SAD i Holandije u Srbiji Kristofer Hil i Joost Reintjes, kao i ministri poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Crne Gore, Savo Minić i Vladimir Joković. Prisutnima se obratio i gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

„Agro Belgrade“ se održava od 26. do 28. januara na Beogradskom sajmu. Među glavnim izlagačima biće proizvođači svežeg, smrznutog i prerađenog voća, povrća i grožđa, potom poljoprivredna mehanizacija popularnih brendova, sistemi za navodnjavanje, sistemi protivgradne zaštite, rasadnici, semenske i hemijske kuće, kao i kompanije iz drugih segmenata neophodnih za uspešno bavljenje ovim granama poljoprivrede.

Pored izlagačkog dela, planirano je više konferencija u čijem je fokusu će biti razmena znanja, iskustava i poslovnih prilika u oblasti voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva.

Sajam je podržan od strane Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije, Projekta „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, Grada Beograda i NALED-a, dok je zemlja partner Kraljevina Holandija.