banner-image

Stočari protestovali i prosipali mleko, najavljuju veliki protest ispred Vlade

Proizvođači mleka koji su blokirali magistralni put u Mrčajevcima kod Čačka, kažu da će ukoliko država ne zaustavi obaranje otkupne cene mleka, u petak 3. februara otići da prostetuju ispred Vlade Srbije.

„Jedini koji može da reši naš problem je Aleksandar Vučić. Mi smo došli u situaciju da nam u danu obaraju cenu mleka za 20 dinara po litru. To je neodrživo za nas. Nažalost država se odlučila da uvozi mleko, a svi znamo da to mleko sadrži GMO“, kaže Predrag Veljović, proizvođač mleka iz Kraljeva, a prenela je Nova.

Foto: Viber grupa

U znak protesta, stočari kojih je bilo osim iz Centralne Srbije, a imali su i kolega iz Vojvodine i Mačve, prosipali su mleko na put.

Posle manje od sat vremena, magistralni put Preljina – Kraljevo je odblokiran.

Danima unazad stočari u raznim krajevima zemlje se okupljaju na sastancima i planiraju radikalnije mere ako resorno ministarstvo hitno nešto ne preduzme. Predložili su, recimo, da premija za mleko bude povećana sa 10 dinara po litru na 20 dinara.

Farmeri su prošle godine za dva kvartala dobili premiju od 15 dinara po litru, ali je sada smanjena na 10 dinara.

Predlog i da se dozvoli izvoz mleka i smanji enormni uvoz i uveze samo nedostajuća količina, a ne količine koje obaraju cenu domaćeg mleka. Takođe, i da se poveća regres po grlu, sa sadašnjih 25.000 dinara za umatičena goveda i da se zadrži stari pravilnik o prijavljivanju za taj podsticaj.

Njihov glavni zahtev je da država što pre isplati dugove po osnovu premija i subvencija, naročito ako se zna da je ministarka poljoprivrede obećala da će ti dugovi biti izmireni do kraja prošle godine.