banner-image

Konferencija o pametnoj poljoprivredi u Novom Sadu

Srpsko udruženje mladih poljoprivrednika SUMP u saradnji sa Naučno-tehnološkim parkom organizovalo je drugu konferenciju pod nazivom „Pametna poljoprivreda“, gde su mladi poljoprivrednici imali priliku da se upoznaju sa inovacijama u poljoprivredi.

Konferenciju je otvorila predsednica Skupštine Grada Novog Sada MSc Jelena Marinković Radomirović, naglasivši da je poljoprivreda jedna od najvažnijih, a svakako najstarija privredna grana Srbije i da zauzima važno mesto u ekonomiji naše zemlje.

– Poljoprivreda je takođe važan deo lokalne ekonomije, a bez obzira što poslednje decenije poljoprivreda privlači i inostrane kompanije, u Srbiji dominiraju porodična gazdinstva i privatna poljoprivredna svojina – istakla je MSc Jelena Marinković Radomirović.

Predsednica novosadske Skupštine je ukazala na potrebu povezivanja poljoprivrede i modernih tehničkih dostignuća, odnosno na sve prisutniju primenu informaciono-komunikacione tehnologije, koja pruža bolja i praktičnija rešenja i sve više će biti neizostavan deo poljoprivrede. Zadatak pametne poljoprivrede je upravo taj da, maksimalno koristeći potencijale, unapredi poljoprivrednu proizvodnju, bez obzira da li je reč o manjim porodičnim gazdinstvima ili velikim poljoprivrednim proizvođačima.