banner-image

Obuka mladih kako da koriste podsticaje u poljoprivredi

Mladi poljoprivrednici Srbije održli su trodnevni trening od 3. do 5. februara u Rekovcu na koji su učestvovali učenici završnih razreda srednjih stručnih poljoprivredno-veterinarskih škola iz šest gradova i opština Srbije (Kraljeva, Kruševca, Smedereva, Požarevca, Požege i Svilajnca).

Trening je održan u okviru projekta „Osnaživanje mladih poljoprivrednika za korišćenje lokalnih podticaja u poljoprivredi“ i imao je za cilj da se mladi detaljnije informišu o aktuelnim oblicima davanja u poljoprivredi, a kada su u pitanju lokalni podsticaji njihov zadatak biće da dalje informišu poljoprivrednike iz svojih sredina o mogućnostima konkurisanja na predstojeće lokalne javne pozive.

„U narednom periodu očekujemo objavljivanje lokalnih javnih poziva za podsticaje u poljoprivredi i tada ćemo zajedno sa učesnicima ovog treninga organizovati informativno edukativne tribine u srednjim stručnim školama, kako bi se što veći broj mladih poljoprivredika informisao na vreme i aplicirao za sredstva“, naglašava Oliver Aleksić, koordinator projekta.

Aleksić dodaje i to da je većina učesnika treninga, po prvi put imala priliku da učestvuje na ovakvim programima edukacije i da ga posebno raduje to što su mladi pokazali veliku zainteresovanost za dalje aktivnosti i ponovno učešće na ovakvim programima edukacije.

U okviru treninga predstavljena je i nova web platforma www.podsticajiupoljoprivredi.rs na kojoj će Mladi poljopivrednici Srbije objavljivati sve lokalne javne pozive i na kojoj će poljoprivrednici vrlo lako moći da pronađu sve predloge programa, konkurse i izveštaje o sprovedenim programima poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja, za sve gradove i opštine koje sprovode ovakve programe.

“Udruženje će nastaviti da radi na osnaživanju učenika završnih razreda srednih stručnih poljoprivrednih škola, jer u njima vidimo najveći potencijal za ostanak na porodičnim poljoprivrednim gazdinstvima”, istakao je Mladen Minić, predsednik udruženja.