banner-image

Na sajmu u Berlinu veliko interesovanje za borovnice i jabuke iz Vojvodine

Više od 100 sastanaka između domaćih proizvođača voća i povrća i potencijalnih partnera iz inostranstva održano je na sajmu Fruit Logistica, koji se od 8. do 10. februara održao u Berlinu. U organizaciji Razvojne agencije Vojvodine, domaći proizvođači nastupali su već četvrti put.

Foto:RAV

Ovoga puta, u Berlin su išle četiri kompanije (Salad House, Futog; Panonia Walnut, Sombor; Frueko, Novi  Sad; Agrounija, Krčedin), jedan rasadnik (Bogdanović, Temerin), jedna zadruga (Voćko, Tavankut), i dva poljoprivredna gazdinstva (Ostić, Manđelos i Sweet Blueberry, Ratkovo).

Ove je godine na sajmu bilo 2.600 izlagača iz 92 zemlje, bio je posećeniji nego prošle godine, a domaći proizvođači kažu da su zadovoljni nastupom.

-Zadovoljni smo i organizacijom i postignutim rezultatima. Održali smo više od 10 sastanaka, na obostrano zadovoljstvo, rekao bih. Razgovarali smo sa predstavnicima kompanija iz više zemalja, među kojima i iz Hrvatske, Poljske, Rumunije i Nemačke, a najviše interesovanja pokazali su za našu svežu konzumnu borovnicu, sa zahtevima za otkup celog roda, kaže Srđan Dakić, vlasnik poljoprivrednog gazdinstva „Sweet Blueberry“.

Nikola Nenadović, direktor ogranka u „Agrouniji“, delu MK Grupe, kaže da je jednako interesovanje vladalo za jabuke:

-Sajam je bio posećeniji nego predhodne godine, održali smo veliki broj sastanaka sa postojećim, ali i potencijalno novim klijentima. Interesovanja za jabuku iz Srbije postoji, posebno na tržištima Bliskog Istoka i Indije. Nadamo se konkretnim i merljivim rezultatima sa ovogodišnjeg sajma.

Fruit Logistica je manifestacija koja okuplja proizvođače, uvoznike, izvoznike, trgovce na veliko i malo, stručnjake za pakovanje i rukovanje plodovima, za transport, logistiku i sve druge koji su deo ovog sektora, i nudi vrhunske mogućnosti za umrežavanje i kontakt.