banner-image

Novosadski Sajam zavičaja promoviše običaje i tradiciju srpskog naroda

U Hali „Master“ Novosadskog sajma održan je četvrti „Sajam zavičaja – zavičaj kroz privredu, turizam i kulturu”. Na ovogodišnjoj manifestaciji, koja tradicionalno okuplja Srbe iz celog regiona, vrednosti svoga kraja predstavilo je preko 120 izlagača iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske i Crne Gore.

Obraćajući se prisutnima, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić istakao je da živimo istorijski trenutak jedinstva, povezanosti i saradnje srpskog naroda širom regiona.

„Osim što već tradicionalno promoviše bogatu kulturnu baštinu, običaje i tradiciju srpskog naroda, ′Sajam zavičaja′ je prilika za još snažnije povezivanje i intenziviranje saradnje između institucija, organizacija, zavičajnih i srodnih udruženja širom regiona i matice”, poručio je Sofić istakavši da su odnosi Srbije i dijaspore bolji nego ikada, te da je to rezultat truda politike Vlade Srbije i sadašnje pokrajinske administracije.

On je naglasio da će Pokrajinska vlada u ovoj nameri istrajati, a tome u prilog govori i činjenica da Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu ove godine raspolaže uvećanim budžetom od 140 miliona dinara.

Zamenik gradonačelnika Novog Sada Igor Crnobarac izrazio je zadovoljstvo što ova manifestacija iz godine u godinu raste i jača osećaj pripadnosti, koji, kako je rekao, predstavlja temelj za sva buduća bratimljenja i saradnju našeg naroda.

Direktor Fonda za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu Aleksandar Đedovac zahvalio je na podršci Pokrajinske vlade istakavši da je „Sajam zavičaja” za relativno kratko vreme prerastao u manifestaciju od regionalnog značaja koja okuplja sve veći broj posetilaca. On je podsetio na to da je ovogodišnji skup u znaku dece i da je Novi Sad danas ugostio gotovo 500 mališana iz celog regiona.

Manifestaciju organizuje Fond za izbegla, raseljena lica i za saradnju sa Srbima u regionu pod pokroviteljstvom Pokrajinske vlade.