banner-image

Sve veće interesovanje za proizvodnju vina

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Jelena Tanasković izjavila je, prilikom posete vinariji „Cilić” u Lozoviku kod Jagodine, da je broj registrovanih vinarija u Srbiji povećan za 58 odsto u prethodnih nekoliko godina i da ih trenutno ima 466.

Tanasković je istakla da su u proizvodnoj 2021/22. godini vinarije prijavile proizvodnju od oko 29,5 miliona litara vina, što je za 32 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a da je od 2019. do 2022. godine podignuto 953 hektara novih vinograda, najviše u 2021. godini – 285 hektara.

Ona je podsetila na to da resorno ministarstvo izdvaja značajna sredstva za podsticaje za vinogradarstvo i proizvodnju vina, koji se odnose na podizanje višegodišnjih proizvodnih zasada vinove loze, investicije u preradu i marketing, proizvodnju sadnog materijala i sertifikaciju i klonsku selekciju vinove loze.

Takođe, Ministarstvo pomaže i nabavku novih mašina i opreme, unapređenje kvaliteta vina, funkcionisanje udruženja proizvođača vina sa oznakom geografskog porekla i osiguranje zasada i rasadnika, a značajna sredstva se obezbeđuju i iz IPARD  programa.

Ministarka je, povodom praznika Svetog Trifuna, poželela vinogradarima i vinarima dobar rod, uspešnu berbu i odličan kvalitet vina, po čemu se Srbija iz godine u godinu sve više izdvaja u regionu i svetu.