banner-image

Stočari iz Mačve za krizu u mlečnom govedarstvu okrivljuju Imlek

Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga je održalo skupštinu udruženja u Varni zbog najavljenih pojeftinjenja otkupne cene sirovog mleka od strane mlekara. Članovi udruženja shvataju i razumeju probleme svih mlekara koje se isključivo bave otkupom domaćeg mleka i činjenica da su stvorene ozbiljne zalihe mlečnih proizvoda zbog velikih količina uvoza mleka i mlečnih proizvoda.

Povećanje premije za mleko i regresa po grlu biće obesmišljeno padom otkupne cene mleka, te udruženje predlaže sledeće:

– Da država pod hitno stavi trgovačke marže pod kontrolu i da one ne smeju da budu veće nego u EU. Neshvatljivo i neodrživo je da su marže na mleko i mlečne proizvode veće od 30%, a da te iste marže su u EU od 5% do 8%.

– Ukoliko država zaista ima nameru da oporavi i razvija mlečno govedarstvo mora pod hitno da se usaglasi sa kompanijom Imlek, da i njihovo poslovanje bude u pravcu razvoja mlečnog govedarstva, a ne gušenja domaće proizvodnje mleka.

-Kompanija Imlek poslednjih godina je kupila više mlekara i na njih stavila katanac, a paralelno s tim svoje poslovanje vidno zasnovala na uvozu. Najnovija kriza sa viškom i zasićenjem tržišta mlekom dolazi upravo od kompanije Imlek, što druge mlekare čije poslovanje se zasniva na otkupu isključivo domaćeg mleka stavlja u izrazito težak položaj.

– Činjenica da je u Evropi prosečna cena mleka viša nego u Srbiji, te stoga nije jasno zašto se toliko uvozi mleka i mlečnih prozvoda i opravdano pitanje kakve su zadnje namere kompanije Imlek?

– Udruženje proizvođača mleka Mačvanskog okruga je zauzelo stav u koliko cena mleka u Srbiji bude padala, predlažemo svim udruženjima i proizvođačima mleka da se organizuju protesti protiv kompanije Imlek jer ih smatramo najodgovornijim za trenutno teško stanje u mlekarstvu.

– Kao udruženje očekujemo od države odnosno Ministarstva poljoprivrede da se bitno angažuje u rešavanju ovih po nas ključnih problema i samo tako bi sva veća ulaganja države u stočarstvo imala pun smisao i zaista bi se unapredilo mlečno govedarstvo, navodi se u saopštenju Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga.