banner-image

Kačarevo je ovih dana prestonica slanine

Manifestacija Slaninijada, otvorena je juče u Kačarevu nadomak Pančeva i trajaće četiri dana kada će brojni gurmani moći da uživaju u mesnim prerađevinama izlagača iz cele zemlje, kako zanatske, tako i industrijske proizvodnje, na oko 400 štandova u hali i na centralnom trgu, prenosi RTV.

Posetioci 36. „Slaninijade“, koji primećuju da su cene proizvoda znatno više nego prošle godine, mogu da na tezgama izaberu odgovarajući komad slanine, prušute, kobasica, kulena, kako domaće, tako i industrijske proizvodnje.

„Slaninijadu“ je svečano otvorio gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović koji je naveo da je ovaj skup odavno prevazišao nivo manifestacije i da je sada istinski sajam mesa i mesnih prerađevina. Predsednik Turističke organiazacije „Slaninijada“ Milan Ajder rekao je da se procenjuje da je dosad oko 3,5 miilona ljudi posetilo manifestaciju.

Održana je i dodela nagrada pobednicima na različitim takmičenjima na osnovu odluka stručnog žirija, a jedan od organizatora Igor Lečić izjavio da je komisija ocenjivala oko 200 uzoraka, kao i da je obraćala pažnju na teksturu, boju, miris i ukus.

-Što se tiče ovogodišnje mafestacije imamo preko 400 izlagača koji još uvek pristižu i zaista je veliko interesovanje, da li zbog državnog praznika, da li zbog lepog vremena, ali danas svi putevi vode u Kačarevo“, naveo je Lečić.

Prema odlukama žirija, apsolutni pobednik ovogodišnje „Slaninijade“ je Nenad Vojinović iz Kuzmina, dok su najbolji u kategorijama „najdeblje“ – MIle Todosijević, najduže – Dušan Kondić, a za slaninu od mangulice MIle Filipovski, sva trojica iz Kačareva.

Pančevačka mesara „Burjan“ imala je najbolju industrijsku slaninu, zanatsku – Slavica Rakić iz Bačinaca, a inostranu Ljubiša Pavić sa Cetinja.

Predstavnica mesare „Burjan“ Marija Orsić kaže da je ova firma kao i uvek izložila više vrsta slanine – od barene preko pančete do domaće, a tu si kobasice, kulen i mnoge druge prerađevine.