banner-image

Država će mladima davati po 10.000 evra da na selu pokrenu svoj posao

Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić izjavio je da je u pripremi program koji predviđa do 10.000 evra bespovratnih sredstava za pokretanje privrednih aktivnosti namenjen mladima.

Ovaj program će biti namenjen mladima koji žele da ostanu na selu, ali i onima koji žele da iz gradova odu na selo, tako da će uz kuću moći da dobiju i pomoć za pokretanje posla.

Krkobabić je za Tanjug rekao da će oni sami birati te privredne aktivnosti, navodeći da se očekuje da će prijavljivanje za ovaj program početi do polovine godine.

Takođe, istakao je da je program dodele bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća s okućnicom uzeo izuzetno velikog maha i dodao da na dnevnom nivou stiže 13 do 15 zahteva, te da će se sa novim takvim programom krenuti za desetak dana.
Kada je reč o novom vidu podrške u vrednosti do 10.000 evra, ministar je kao primer naveo da će to biti podsticajna sredstva za otvaranje prodavnica, apoteka, različite zanatske radnje (vulkanizerske, za popravku poljoprivrednih mašina…), obnovu starih zanata kako bi to bilo u funkciji etno turizma, te istakao da postoji veliki broj zahteva, više od stotinak, za obnovu starih vodenica.
„Naši mladi ljudi, ako imaju neku ideju koja je bitna da neki kraj naše zemlje, neko selo može bolje i uspešnije da funkcioniše, javljaće se na ovaj konkurs, dobijati podsticajna sredstva i mi ćemo onda imati upravo te delatnosti, uslužne ili proizvodne, koje će omogućiti lakši život ljudima na selu„, rekao je Krkobabić.
On ističe da su sredstava koja će biti odobravana bespovratna, ali da to neće biti gotov novac da neko dobije, pa da kupuje tek tako šta hoće.
Recimo, za jednu radionicu, apoteku ili bilo šta mladi će izaći sa specifikacijom opreme, mašina ili alata koji su im neophodni i onda ćemo mi po toj speficikaciji vršiti uplatu, ali ćemo to raditi zajedno sa lokalnim samoupravama„, pojasnio je Krkobabić.