banner-image

Traktori zreli za penziju obrađuju njive

Naši poljoprivrednici obrađuju oranice još uvek sa starom mehanizacijom mada je u proteklih nekoliko godina bilo značajnijih državnih podsticaja da se ona obnovi.

Posebno su traktori u voznom parku zemljoradnika zastareli i često stariji od vlasnika poseda. Mada je u proteklih pet godina zahvaljjući povoljnim kreditnim linija koje su obezbedili Pokrajinski fond za razvoj poljoprivrede i Ministarstvo poljoprivrede kupljeno više od 21.000 traktora.

Procenjuje se da danas u Srbiji imamo oko 500.000 traktora,a u taj broj se računaju i neregistrovani. Smatra se da čak 90 odsto njih prešlo dve decenije starosti ,što poljoprivrednicima predstavlja veliki izdatak u održavanju, remontu i češćim zastojem pri korišćenju.

Prof. Nikolić naglašava da sada u proseku uvezemo 5.000 traktora od 38 proizvođača iz 14 zemalja.

-Taj broj je nedovoljan. Potrebe su daleko veće, godišnje nam treba najmanje 20.000 traktora – rekao je prof dr Ratko Nikolić.- Naravno, dok se ne osvoji domaća proizvodnja,deo traktora se kupuje i preko IPARD programa. Međutim, treba istaći da je Srbija kasnila sa uvođenjem IPARD programa čak osam godina, Prema najnovijim podacima on se sad i nedovoljno koristi, svega deset odsto.

Mada imamo zemljište solidnog kvaliteta, ovladanu dobru i savremenu tehnologiju i imamo dovoljno obučenih kadrova, što može da bude potencijal za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane za mnogo veće tržište od našeg.

-Ukoliko se polazi od podatka da se u poljoprivredi koristi ukupno oko 3,5 miliona hektara,od kojih je oko 2,9 miliona hektara (84 odsto) u posedu porodičnih gazdinstava, a kod pravnih lica oko 540 000 hektara (14 odsto) broj od pola miliona traktora ukazuje da je to previše mehananizacije, ali ako se uzme u obzir godina proizvodnje,traktori su loši i neupotrebljivi“,  ističe redovni član Akademije inženjerskih nauka Srbije prof. dr Ratko Nikolić.

-Obično vlasnici od tri traktora u ekonomskim dvorištima sklapaju jedan da bi mogli da izađu na njivu. To znatno i nepovoljno utiče na agrotehničke operacija u optimalnim rokovima, a time i smanjenje prinosa svih biljnih kultura.

Zemljište je solidnog kvaliteta, ovladana je dobra i savremena tehnologija i ima dovoljno obučenih kadrova, što je potencijal za proizvodnju zdravstveno bezbedne hrane za preko 50 miliona stanovnika i izvoz od preko 10 milijardi evra godišnje

Prof. dr Nikolić ističe da je Srbiji zato hitno potrebna nova mehanizacija,a najbolje rešenje za to bilo bi otvaranje fabrike,organizovanje proizvodnja traktora u Srbiji za sopstvene potrebe i izvoz. – U fabrici u Srbiji, trebalo bi da se proizvede godišnje oko 20.000 traktora za domaće tržište i izvoz 10.000. Za taj obim proizvodnje trebalo bi zaposliti i 10.000 radnika,a u domaćoj proizvodnji traktora naša zemlja bi uštedela oko 320 miliona evra godišnje – navodi prof.dr Nikolić.

Izvor: RTV