banner-image

Evropski parlament: EU ne sme zavisiti od ruskog đubriva

Evropski parlament pozvao je Evropsku komisiju da obezbedi snabdevanje đubrivima i preduzme mere za snižavanje cena i povećanje strateške autonomije EU u pogledu đubriva.

U rezoluciji odobrenoj u četvrtak dizanjem ruku, poslanici Evropskog parlamenta pozvali su na dugoročnu strategiju EU za đubrivo i dugoročnu strategiju EU za hranljive materije u zemljištu do juna 2023.

Oni napominju da ruski gas, koji se koristi u proizvodnji đubriva, doprinosi finansiranju rata u Ukrajini i stoga pozivaju da se „što pre dodele dovoljna sredstva kako bi se ukinula zavisnost od ovog gasa“.

Poslanici Evropskog parlamenta takođe priznaju da samodovoljnost mineralnim đubrivima „nije realna“ na srednji rok i da sirovine koje se koriste za proizvodnju đubriva često potiču iz autokratskih režima. EU „ne treba da zamenjuje jednu zavisnost drugom“ i mora da poveća svoju stratešku autonomiju u oblasti đubriva.

Kao kratkoročnu meru za povećanje dostupnosti đubriva za poljoprivrednike i stabilizaciju cena, poslanici Evropskog parlamenta predlažu da se deo budžeta za poljoprivredu za 2023. godinu iskoristi za pružanje hitne pomoći poljoprivrednicima i da se privremena suspenzija uvoznih dažbina proširi na sva mineralna đubriva osim onih koja dolaze iz Rusije i Belorusije. Oni takođe pozivaju Komisiju da razmotri zajednički mehanizam kupovine đubriva na nivou EU i kako se mogu smanjiti uska grla na tržištu đubriva. Dugoročno, poslanici Evropskog parlamenta preporučuju ubrzanje procesa dekarbonizacije i korišćenje recikliranih hranljivih materija bez fosila za proizvodnju đubriva.

„Hitno moramo da obezbedimo adekvatnu ponudu đubriva za naše poljoprivrednike i potrebno nam je više akcija da snizimo njihove cene. Đubriva su neophodna za sigurnost hrane. Zamena i dopuna mineralnih đubriva hranljivim materijama iz organskih izvora značajno bi proširila kutiju alata za poljoprivrednike i učinila evropsku poljoprivredu manje zavisnom od uvoza đubriva iz trećih zemalja“, istakao je izvestilac i predsednik Komiteta za poljoprivredu i ruralni razvoj Norbert Lins.