banner-image

Hoće li Novi Sad uspeti da sačuva veliku koliniju belih roda

Najveća gnezdeća kolonija belih roda u ovom delu sveta, godinama dom pronalazi na stubovima jedne nedovršene građevine u Novom Sadu. Vlasnici objekta predstavili su plan regulacije koji obuhvata ovaj prostor, a koji je prošle nedelje usvojila skupština grada.

To je, međutim, izazvalo zabrinutost Društva za zaštitu ptica, koji gradnju u ovom delu vide kao pretnju po staništa strogo zaštićene vrste. Vlasnici kažu da radove još uvek nemaju u planu.

Zbog blizine deponije i vode, prvo gnezdo, ovde su svile 2014. godine. Prošlog leta, stručnjaci za zaštitu ptica, na stubovima su izbrojali više od 30 gnezda i 150 jedinki. Rode se vraćaju za manje od dve nedelje, ali pitanje je koliko će dugo još uživati stanarsko pravo.

„Ceo taj fenomen roda koje žive na objektu postao je svojevrsan brend, odnosno zaštitni znak Novog Sada. I nešto što novosađani izuzetno vole. Mi smo čuli da postoji namera da se objekat privede nameni i da se on možda poruši, neki novi napravi, ali podsećam da po zakonu o zaštiti prirode. Bela roda je strogo zaštićena vrsta i bilo kakvo uništavanje njenog gnezda i njenog staništa, nije dozvoljeno, posebno ne, naravno u periodu gneždenja, naglašava Milan Ružić, Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Zavod za zaštitu prirode predstavio je uslove koje moraju poštovati budući investitori.

-Jedno od njih jeste premeštanje gnezda dok rode nisu tu ili kada rode odu, nakon sezone gneždenja na sigurnu lokaciju, takvih iskustava već imamo. I to smo iz tog razloga predložili, drugo je tehničko rešenje koje bi moglo očuvati rode na istom objektu, ne njegovo krovu. U svakom slučaju, gnezda ne mogu da budu srušena, niti kolonija na neki način uništena, ističe Marko Tucakov iz Pokrajniskog zavoda za zaštitu prirode.

U slučaju selidbe ovolike kolonije, našli bi se pred zadatkom sa kojim niko do sada nije imao iskustva.

-Znamo da tamo sve manje mesta ima jer se sve više gradi, sa druge strane rode su vrlo tvrdoglave. I ako im neko skloni gnezdo, one nastoje da dođu bukvalno na isti stub, na bukvalno isto mesto, jer one jako vole mesto gde su se rodile ili gde su prethodno imale svoje gnezdo i svoje mladunče, dodaje Ružić.

Za selidbu, bar za sada, nema razloga. Izvesno je da će se rode i ove godine vratiti u svoj zavičaj, jer vlasnici kompanija u čijem je posedu zemljište i objekat, tvrde da još uvek nemaju u planu izgradnju bilo kakvih građevinskih objekata na ovoj lokaciji.

Izvor: RTS