banner-image

Vreme je za zaštitu kajsije, trešnje, višnje i šljive bakarnim preparatima

Vizuelnim pregledom koštičavog voća na terenu RC Sremska Mitrovica, ustanovljeno  je različito stanje vegetacije u skladu sa voćnom vrstom ali i sortimentom, zatim lokalitetom i ekspozicijom terena i zdravstvenim stanjem pojedinih voćnjaka.

Pred najavljene padavine preporuka proizvođačima je preventivni tretman preparatima na bazi bakra u cilju dezinfekcije pupoljaka, rana nastalih nakon rezidbe i smanjenje infektivnog potencijala patogena koji prezimljavaju u pupoljcima, grančicama i mumificiranim plodovima kao što su: rogač šljive (Taphrina pruni), veštičija metla (Taphrina cerasii), šupljikavost lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), monilioza koštičavog voća (Monillinia sp.), pegavost lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii) bakterioznih i drugih patogena.

Sprovođenje tretmana se preporučuje sa nekim od registrovanih preparata na bazi bakra, po mirnom i tihom vremenu bez vetra:

  • a.m. bakar oksihlorid – preparat: Bakarni oksihlorid 50 u koncentraciji 0,75% (kajsija, višnja, trešnja, šljiva) ili
  • a.m. bakar hidroksid – preparat: Everest u koncentraciji 0,6-0,8% (šljiva) ili neki drugi registrovani preparat na bazi bakra.

Izvor:PIS