banner-image

Proizvođači mleka blokirali most u Šapcu, protest u Mrčajevcima

Udruženje proizvođača mleka Naše mleko – Mačva, Udruženje za spas i opstanak srpskog sela Zapadne Srbije i predstavnici udruženja građana danas su na dva sata blokirali Novi most na Savi kod Šapca sa zahtevom da se povećaju premije za mleko, stimulansi po grlu i da se uvede zaštitna cena mleka.

Blokada šabačkog mosta, foto: Udruženje Ne damo Jadar

Ministarstvo poljoprivrede ranije je povećalo premije sa deset na petnaest dinara, čime su, kako navode, nezadovoljni.

Traže da se izdvajanja po grlu povećaju na 40.000 umesto 30.000 dinara, što je ministarstvo nedavno ponudilo.

Nezadovoljni poljoprivrednici kažu da je visina prelevmana na uvoz mleka i sira iz zemalja EU neprihvatljiva, jer bi za kačkavalj trebalo bi da iznosi 300-350 dinara po kilogramu, a ne 30 dinara kako je država odredila.

Stočari iz Šapca traže da premija za mleko bude 20 dinara po litru, a subvencija po grlu 40.000 dinara. Njihov zahtev je i da se uvede minimalna otkupna cena mleka i kontroliše uvoz.

Trenutno, prema broju krava od oko 225.000 i sa proizvodnjom od pet, šest hiljada litara u jednoj laktaciji nemamo dovoljno mleka za celo tržište. Međutim, u prethodnom periodu uvoz mleka je bio nekontrolisan i imamo ogromne količine koje su uvezene i mi zato ne možemo da prodamo naše proizvode„, objašnjava Predrag Veljković, proizvođač mleka iz okoline Kraljeva.

Prema rečima poljoprivrednika, most će biti blokiran do 15 časova.
Protest stočara i proizvođača mleka i u Mrčajevcima. U 13 časova započela je blokada raskrsnice ka Čačku, Kraljevu i Kragujevcu.
Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković prethodnih dana je najavila da će premija za mleko biti povećana sa 10 na 15 dinara, a subvencija po grlu sa 25.000 na 30.000 dinara.
Resorna ministarka navela je i da će država pomoći poljoprivrednicima pri kupovini steonih junica.
Odlukom Vlade Srbije koja je počela da se primenjuje u ponedeljak, uvedeni su prelevmani na uvoz mleka 15 dinara po litru, i uvoz tvrdih sireva 30 dinara po kilogramu.