banner-image

Kina vodi svetski agrar, proizvede više nego Amerika, Indija, Brazil i Rusija zajedno

Kina prednjači u svetu po poljoprivrednoj proizvodnji, a slede je SAD i Indija.

Prema najnovijim podacima Organizacije Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), procenjena vrednost poljoprivredne proizvodnje u Kini, Sjedinjenim Državama i Indiji u 2021. godini je sledeća:

-Kina: 1,3 triliona dolara; 
-Sjedinjene Države: 446 milijardi dolara; 
-Indija: 336 milijardi dolara.

Kinesku poljoprivrednu proizvodnju karakteriše veliki obim, raznovrsnost i efikasnost. Mnogo je ulagala u poljoprivredna istraživanja, tehnologiju i infrastrukturu, što je povećalo prinose i kvalitet useva i stoke. Međutim, Kina se takođe suočava sa različitim ekološkim i društvenim problemima, kao što su degradacija tla, nedostatak vode i nejednakost prihoda, koji zahtevaju održiva i pravična rešenja.

Kina, koja ima 1,4 milijarde stanovnika i ogromnu površinu od 9,6 miliona kvadratnih kilometara, proizvela je poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 1,3 trilion dolara u 2021. godini, u odnosu na 1,2 trilion dolara 2020. godine.

Sjedinjene Države, koje imaju 331 milion stanovnika i kopnenu površinu od 9,1 milion kvadratnih kilometara, proizvele su poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 446 milijardi dolara 2021. godine, u odnosu na 433 milijarde dolara 2020. Amerika je glavni proizvođač useva kao što su kukuruz, soja, pšenica i pamuk, kao i govedina, mlečni proizvodi i živina. SAD takođe izvoze veliki deo svojih poljoprivrednih proizvoda, a Kina je jedan od njenih najvećih kupaca uprkos nedavnim trgovinskim tenzijama.

Indija, koja ima 1,4 milijarde stanovnika i kopnenu površinu od 3,3 miliona kvadratnih kilometara, proizvela je poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 336 milijardi dolara u 2021. godini, u odnosu na 311 milijardi dolara u 2020. Glavni je proizvođač useva kao što su pirinač, pšenica, šećerna trska i pamuk, kao i voće i povrće. Indija takođe ima raznovrstan agroekološki sistem koji uključuje kišnu poljoprivredu i navodnjavanje, kao i stočarstvo i ribarstvo.

Druge zemlje koje vode poljoprivrednu proizvodnju u svetu su Brazil, Rusija, Francuska, Indonezija, Tajland, Argentina i Turska. Ove zemlje takođe značajno doprinose globalnom snabdevanju hranom i zapošljavaju milione ljudi u poljoprivrednom sektoru. Međutim, suočavaju se sa različitim izazovima kao što su krčenje šuma, degradacija zemljišta, nedostatak vode i klimatske promene, koji zahtevaju inovativna rešenja i društveno delovanje.

Prema poslednjim podacima FAO, procenjena vrednost poljoprivredne proizvodnje u Rusiji u 2021. godini iznosi 71,8 milijardi dolara. Rusija je jedna od najvećih zemalja na svetu, sa površinom od 17,1 milion kvadratnih kilometara i populacijom od 144 miliona. Zemlja ima raznoliku klimu i geografiju, u rasponu od tundre i šuma do stepa i pustinja, koje podržavaju različite vrste useva i stoke.

Brazil najveći izvoznik

Brazil je i dalje najveći svetski izvoznik poljoprivrednih proizvoda, pokazuju najnoviji podaci brazilskog Ministarstva poljoprivrede, stočarstva i snabdevanja. Brazil je 2021. godine isporučio poljoprivrednih proizvoda u vrednosti od 104 milijarde dolara, u odnosu na 100 milijardi dolara 2020. godine, uprkos izazovima koje predstavljaju pandemija kovid-19, vremenski ekstremi i logistička ograničenja. Brazilski poljoprivredni izvoz činio je više od 30 odsto njegovog ukupnog izvoza i pomogao je da se nadoknadi trgovinski deficit u drugim sektorima.

Brazil, koji ima površinu od 8,5 miliona kvadratnih kilometara i 213 miliona stanovnika, poznat je po svojim bogatim prirodnim resursima i povoljnoj klimi za poljoprivredu. Zemlja je glavni proizvođač useva kao što su soja, kukuruz, kafa, šećer i govedina, kao i voće i orasi. Brazil takođe ima raznolik poljoprivredni sektor koji uključuje šumarstvo, akvakulturu i biogoriva. Međutim, zemlja se suočava sa različitim ekološkim i društvenim izazovima, uključujući krčenje šuma, eroziju tla, zagađenje vode i sukobe oko zemljišta.

Kina, najveći poljoprivredni proizvođač na svetu, takođe je veliki uvoznik brazilskih poljoprivrednih proizvoda, čineći više od 30 odsto ukupnog brazilskog poljoprivrednog izvoza. Rastuća kineska srednja klasa i promene navika u ishrani povećale su potražnju za sojom, mesom i drugim proizvodima, čineći Brazil ključnim dobavljačem. Drugi veliki uvoznici brazilskih poljoprivrednih proizvoda uključuju Evropsku uniju, Sjedinjene Države i Japan, između ostalih.

Pomenimo, FAO i druge međunarodne organizacije pozivaju na veća ulaganja u poljoprivredu, istraživanje, obrazovanje i infrastrukturu, kao i politike koje promovišu društvenu i ekološku održivost. Budućnost poljoprivrede zavisi od izbora koje donosimo danas.

S. Kuprešanin