banner-image

Svilajnac dobio Fond za mlade poljoprivrednike

Fondacija Ana i Vlade Divac potpisala je danas Ugovor o saradnji sa opštinom Svilajnac o osnivanju zajedničkog fonda koji će služiti za davanje donacija mladim poljoprivrednicima, učenicima završnih razreda srednje poljoprivredne škole u Svilajncu, koji dolaze kako iz Svilajnca tako i iz okolnih opština.

Osnivanje „Fonda za osnaživanje mladih poljoprivrednika” podržao je projekat „Velika mala privreda“ koji finansira USAID, a sprovodi ACDI/VOCA.

Cilj ovog Fonda jeste podrška učenicima završnih razreda, koji žele da nastave da se bave poljoprivredom i unapređuju svoje porodično gazdinstvo. Osim finansijske podrške, mladi će
imati mogućnost da prisustvuju predavanjima, dobiti podršku mentora i naučiti da razvijaju sopstveni poslovni plan.

„Saradnja Opštine Svilajnac i Fondacije Ana i Vlade Divac datira iz 2014. godine vezano za pomoć u rekonstrukciji kuća i pomoći poljoprivrednicima nakon poplave koja je zadesila Opštinu Svilajnac. Opština Svilajnac izražava zadovoljstvo zbog nastavka saradnje sa Fondacijom kroz  realizaciju novih projekata“ izjavila je Dragana Radević, zamenica predsednika Opštine Svilajnac i dodala: „Poljoprivredna škola sa domom učenika obrazuje mlade ljude koji dolaze kako iz Svilajnca, tako i iz okolnih opština, a ovaj projekat svakako predstavlja veliku podršku mladima koji žele da nastave da se bave poljoprivredom i da unapređuju svoja porodična gazdinstva razmišljajući o preduzetništvu i razvijajući biznis planove u oblasti poljoprivrede“.

Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac naglasila je da je, osim donacije, mozda od još većeg značaja to da se mladi edukuju kako da napišu poslovni plan i da se prijave na konkurs i tako dobiju podsticajna sredstva za razvoj porodičnog gazdinstva. Takođe, kroz program, svi korisnici dobijaju savete za razvoj proizvodnje i ekonomičnost, i uz to predloge za zasnivanje proizvodnja koje su profitabilnije, što će im i kasnije biti korisno prilikom apliciranja na druge konkurse i tako dobiju dodatna podsticajna sredstva Svi zainteresovani učenici završnih razreda Poljoprivredne škole u lokalnoj zajednici mogu da učestvuju u programu, a oni čiji poslovni plan komsiija proglasi najboljim, dobijaju donacije.
“Fondacija sa partnerima godinama realizuje projekte namenjene podršci poljoprivrednicima,
prepoznavši potrebu da se posebno podrže i motivišu mladi da svoju perspektivu vide na selu i da budu uspešni poljoprivrednici. Do sada je preko 300 mladih prošlo obuke, a 68 njih je dobilo donacije. Ovaj program podrške realizujemo zajedno sa projektom „Velika mala privreda“ kako bi pomogli poljoprivrednicima da unaprede svoju proizvodnju, razviju nove proizvode i na taj način osiguraju bolje uslove za život svojih porodica i život na selu“, dodala je gospođa Košel.

Direktor “Poljoprivredno – veterinarske škole sa domom učenika Svilajnac” Dejan Milunović je izrazio zadovoljstvo u ostvarivanju partnerstva na ovom projektu: „Jako smo srećni što naša škola ima mogućnost da zajedno sa Opštinom Svilajnac, Fondacijom Ana i Vlade Divac i USAID-om podrži svoje najuspešnije učenike i motiviše ih da uz znanje i iskustvo koje su dobili kroz školovanje, apliciraju za sredstva sa kojima će moći da započnu i unaprede svoje poslovanje i poljoprivrednu proizvodnju“.

Fondacija Ana i Vlade Divac nastavlja sa osnaživanjem mladih poljoprivrednika i u drugim lokalnim samoupravama u Srbiji, s toga poziva i ostale opštine da se pridruže na ovom projektu i pruže podršku učenicima završnih razreda koji su zainteresovani da se nakon školovanja bave poljoprivredom i unaprede svoje porodično gazdinstvo.