banner-image

Šta sve rade dronovi u poljoprivredi i koliko pojeftinjuju proizvodnju

Upotreba dornova u poljoprivredi može biti višestruka, a osim boljeg prinosa i zdravijeg ploda mogu se obezbediti i velike uštede, smatra Nadežda Đuragin, komercijalista u poljoprivrednom preduzeću Trejding tim (Trading Team) silos Čurug.

Đuragin je na prezentaciji upotrebe poljoprivrednih dronova kod uzgajanja pšenice i ječma poljoprivrednicima u Čurugu održanog 27.02.2023. godine rekla da se dronovi mogu koristiti prilikom upotrebe veštačkih đubriva, prskanja, zalivanja, kontrole useva i mapiranja terena.

„Osnovna prednost kod upotrebe dronova je da u polju nema gaženja useva, a dron može da zaliva useve i kada druge prskalice ne mogu da uđu u njivu. Naša procena je da kod uskoredih useva povećanje prinosa može biti od pet procenata na više“, kazala je Đuragin.

Dodala je da u uslovima obilnih kiša, kada poljoprivredna mehanizacija ne može da uđe u njivu, upotreba dronova može biti pravovremena, što dovodi do uštede preperata i bolje zaštite bilja. To se posebno odnosi, kako je rekla, pri pojavi plamenca jer omogućuje momentalan tretman.

Prezentacija u Čurugu: Dronovi mogu koristiti prilikom upotrebe veštačkih đubriva, prskanja, zalivanja, kontrole useva i mapiranja terena

Dronovi prilikom preleta produvavaju biljku što dovodi do potpunog kupanja biljke, i lica i naličja listova, što dovodi i do veće efikasnosti preparata. Kada govorimo o vremenu prskanja, upotrebom drona obavićete prskanje jednog hektara za 5 do 7 minuta u zavisnosti od vrste tretmana, napomenula je Đuragin.

Osim tretmana biljaka dronovi su predviđeni i za mapiranje terena, bez obzira na konfiguraciju. Dron kasnije radi na osnovu unetih 3D mapa, bez odstupanja, a prskanje se obavlja kako danju tako i noću kada su niže temperature i slabiji vetar, što smanjuje isparavanje preparata.

Uz mapiranje, dronovima se radi i snimanje useva multispektralnim kamerama, koje snimaju trenutno stanje useva, a kamere vam omogućuju da vidite i ono što se ne vidi golim okom, do deset dana unapred.

„Zbog kontrole potiska propelera i uzleta tik iznad useva, dronovi vam omogućuju veliku preciznost jer ne obuhvataju susednu njivu. Možete tretirati samo određeni deo mapirane njive, gde su usevi jače pogođeni sušom, bolestima ili štetočinama“, rekla je Đuragin.

Prema njenim rečima, kada koristite dron ušteda goriva može biti stoprocentna, a nema ni toksikacije terena od sagorelih goriva. Takođe, stoprocentne uštede su na amortizaciji traktora i priključnih mašina. Korišćenjem dronova ušteda provedenog vremena na njivi je oko 60 procenata.

„Prema kalkulaciji koju smo uradili za prošlogodišnji prinos pšenice od 3,5 tona po jutru povećanje prinosa i ušteda po jutru ako smo koristili dronove iznosi oko 9.000 dinara“, rekla je Đuragin.

Trejding tim nudi uslužno korišćenje dronova u koperaciji sa preduzećem Junior agrar iz Zrenjanina. Od 15. marta moći će da ih koriste svi poljoprivrednici u Čurugu sa kojima Trejding tim ima ugovorenu poslovnu saradnju.

S. Kuprešanin