banner-image

Proizvođači mleka Šumadije i Pomoravlja traže prijem kod ministarke

U sali Doma kulture u selu Adrani kod Kraljeva, u nedelju je održan prvi skup proizvodjača mleka novoosnovanog „Udruženja proizvodjača mleka  Šumadije i Pomoravlja“. Sastanku je prisustvovalo oko 300 proizvodjača mleka ali nekoliko kolega iz drugih udruženja.

Na skupu je analizirano je šta je do sada urađeno i koji će biti dalji koraci imajući u vidu da su na ovom području poslednjih mesec dana mlekare ili smanjile cenu u otkupu ili su najvile obustavu otkupa mleka zbog, kako kažu, punih magacina gotovih proizvoda.

Predsednik skupštine „Udruženja proizvodjača mleka Šumadije i Pomoravlja“ Slobodan Vidojevic iz sela Bresnica, kaže da je njima rečeno da domaća proizvodnja ne prolazi jer je iz uvoza stigao sir I kačkavalj po znatno nižoj ceni tako da prelavmani verovatno neće uticati na trenutno satnje. Osim toga, pred setvu, stočari se bore i sa manjkom hrane zbog prošlogodišnje suše, tako da su prinuđeni da dokupljuju koncentart i kukuruz i to po ceni litre mleka.

Udruženje je kao ,,grupa nezadovoljnih proizvođača mleka,, posle skupa u selu Guberevac i blokade Ibarske magistrale u Mrčajevcima poslalo zahteve Ministarstvu poljoprivrede i tražilo prijem kod ministarke poljoprivrede Jelene Tanaskovic. Na taj poslati meil do danas tvrde odgovora nije bilo, tako da su odlučili da osnivanjem udruženja lakše dođu do sagovornika i daljih pregovora.

Skupu su prisustvovali i predstavnici udruženja iz Mačve i Kovina, koji su predočili kolegama informacije sa sastanka u ministrstvu poljoprivrede kome su nedavno prisustvovali.

Bilo je predloga, manjih debata ali sun a kraju prisutni jednoglasno odlučili da se zahtevi ponovo počalju Ministarstvu poljoprivrede i zatraži prijem kod ministarke Jelene Tanaskovic, ali će zahtevi biti poslati i na adresu Valde Srbije, premijerke i predsednika Srbije.

Zahtevi su sledeci:

  1. Premija za mleko da iznosi 20 dinara po litru i da važi za svaki predati litar mleka. Bez ograničenja na minimalne predate količine mleka po kvartalu.
  2. Subvencija po umatičenom grlu od 40.000 dinara.
  3. Formiranje najniže zagarantovane otkupne cene mleka.
  4. Kontrolisani uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Uvodjenje prelevmana na sve vrste mleka i mlečnih proizvoda. Trenutni iznosi prelevmana na sedam vrsta sireva nisu dovoljni i oni moraju iznositi minimum 300 dinara po jednom kilogramu.
  5. Raspisati konkurs za kvalitetna priplodna grla u stočarstvu po starom pravilniku iz prosle godine ili da javnim pozivom budu obuhvaćena grla koja u 2022. godini nisu ostvarila pravo na podsticaje.

Predlozi i zaključci biće poslati i ka lokalnim samoupravama a dat je predlog da proizvođače mleka  prime i predsednici i gardonačelnici na teritoriji koje pokriva ovo udruženje, Kraljevo, Čačak, Kragujevac i Knić. Za nekoliko dana udruženju je pristupilo preko 200 čalanova, ističu da se članarina neplaća i da će o svim budućim koracima i radu članstvo i javnost biti redovbo obaveštavana.

Izvor:Poljoprivrednik