banner-image

Tanasković: Subvencije 6.000 dinara po hektaru plus 3.000 za gorivo

„Ratarima ćemo dati povoljnosti, prošle godine imali su 6.000 dinara po hektaru, plus 3.000 za gorivo, to ostaje i ove godine. Preuzeli smo obaveze da isplatimo sve za šta su poljoprivrednici konkurisali prošle godine i zaključno sa 15. martom sve će biti isplaćeno“, rekla je danas ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković rekla je na Kopaonik biznis forumu. 

Podsetila je da je su premije za mleko podignute na 15 dinara po litru, subvencije po grlu na 30.000 dinara, kao i da su spremne nove mere za nabavku novih steonih junica.

Na poljoprivredu ove godine ide pet odsto sredstava iz državnog budžeta, od čega 80 odsto odlazi na subvencije, rekla je ona.

„Pričala sam sa predstavnicima drugih zemalja i mi izdvajamo najveća sredstva za subvencije, rasuta su na 34 mere. Možda bi to trebalo da se grupiše, a treba da radimo i na stimulaciji izvoza“, istakla je Tanasković.

Govoreći o proizvodnji mleka ocenila je da mora da se radi na povećanju konkurentnosti, jer „nismo konkurentni ako nam krava daje 15 litara mleka, već treba da vidimo kako da dođemo do 30 i 60 litara“.

Podrška mladim: Ko uloži 100.000 do milion evra vraća mu se pola

Jelena Tanasković je poručila da je sada pravi trenutak da se kapital plasira u poljoprivredu. Ona je pozvala sve koji razmišljaju gde da ulože svoj novac da izaberu poljoprivredu, prenosi Tanjug.

Ministarka je rekla da ulaganja države u poljoprivredu nikada nisu bila veća i da nikada nije bio povoljniji trenutak za ulaganje u poljoprivredu. „Ako neko razmišlja gde da plasira svoj kapital u Srbiji, mislim da je poljoprivreda trenutno najbolji izbor“, poručila je ona.

Tanaskovićeva je rekla Tanjugu da su otvoreni mnogi programi preko kojih se nude bespovratna sredstva za nove mlade poljoprivrednike.

„Prvi put država u svojoj krovnoj investicionoj uredbi prepoznaje poljoprivredna gazdinstva i svako ko uloži od 100.000 do milion evra, imaće povrat od 50 odsto, a ako uloži preko milion evra, na to će imati dodatan povrat od 25 odsto“, navela je ministarka.

Istakla je da je sada pravi trenutak za ulaganje u poljoprivredu i zbog sitaucije na evropskom i svetskom tržištu.

„Nadam se da ćemo moći u narednih par meseci da obradujemo i proizvođače jabuka i druge voćare da im je otvoreno kinesko tržište“, rekla je Tanasković.

Uskoro treći poziv u okviru projekta Konkurentne poljoprivrede za 12 miliona evra

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković najavila je danas na Kopaoniku da će u martu biti objavljen novi javni poziv u okviru projekta, koji se realizuje u saradnji sa Svetskom bankom, za pravna lica, preduzetnike i zadruge koji se bave otkupom, preradom, skladištenjem i plasmanom poljoprivrednih proizvoda.

Biće obezbeđeno 12 miliona evra, a reč je o trećem pozivu u okviru Projekta konkurentne poljoprivrede Srbije, koji realizuje Ministarstvo poljoprivrede u saradnji sa SB.

Do sada je potpisano ukupno 1.340 ugovora za realizaciju projekata za unapređenje biljne i stočarske proizvodnje ukupne vrednosti 47 miliona evra, a od toga su 23,5 miliona evra bespovratna sredstva.

Obnovljivi izvori energije, u svetlu globalne energetske krize, oprema za podizanje konkurentnosti proizvodnje, ali i inovacije, digitalizacija i automatizacija procesa, će biti fokus investicija.