banner-image

Sutra stočari blokiraju Šabac, sledeći je Beograd

Proizvođači mleka blokiraće sutra most u Šapcu, nezadovoljni odnosom mlekara i države prema tom sektoru proizvodnje, rekao je danas predsednik udruženja Dejan Trajković.

On je za Betu rekao je da je neposredan povod za sutrašnji protest kašnjenje mlekara s isplatom otkupljenog mleka oko mesec dana s obrazloženjem da su im magacini puni tog proizvoda.

– Nikad nije bio veći haos u sektoru proizvodnje mleka. Separatne mere zaštite od uvoza mleka i sira po damping cenama iz EU, koje su nedavno uvedene, nisu dale nikakve rezultate i na to smo upozorili odmah po njihovom donošenju. Ne možemo da shvatimo da država toliko ne razume problem sa proizvodnjom mleka – rekao je Trajković, koji ima farmu krava kod Pančeva.

Dodao je da je prelevman (zaštitna taksa) na uvoz kačkavalja iz EU od 30 dinara po kilogramu „nikakva zaštita“ i da mora da bude bar 350 dinara po kilogramu, da mora da se donese celokupan paket zaštite, a ne kao sada kada su za uvoz mleka i sira ostale otvorene granice ka Bosni i Hercegovini, Severnoj Makedoniji i Albaniji.

Prelevman na uvoz mleka iz EU koji je nedavno uveden iznosi 15 dinara po litru. Proizvođači u Srbiji za litar najkvalitetnijeg mleka dobijaju od mlekara maksimalno do 75 dinara po litru, a u prodavnici je najmanje duplo skuplje.

Trajković je rekao da je samo u januaru uvezeno 1.370 tona sira što je, kako je ukazao, oko 14 miliona litara mleka, za koliko je smanjen otkup na domaćem tržištu. Mleko i sir, prema njegovim rečima, uvoze i trgovački lanci i mlekare.

Proizvođači mleka, kako je rekao, traže sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, a ako se ne odazove, sledeći protest će biti u Beogradu.

Ministarska poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković je pre dva dana na Kopaonik biznis forumu rekla da je „država ove godine krenula da se ozbiljno bavi strateškim ciljevima poljoprivrede i stočarstvom koji je bilo zapušteno i da je pravi momenat da se mladi vrate na selo“.

Protest, okupljanjem proizvođača mleka koji će blokirati saobraćaj na mostu u Šapcu počinje sutra u 13 sati i trajaće do 15 sati.