banner-image

Dalmatinska jagnjetina dobila evropsku zaštićenu oznaku porekla

Dalmatinska jagnjetina je dobila evropsku zaštićenu oznaku izvornosti, čime je taj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka porekla i zaštićen je na području cele Evropske unije, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Evropska komisija istovremeno je upisala i masline „Azeitona Galega da Beira Baika“ iz Portugala u registar zaštićenih geografskih oznaka (ZGI).

„Dalmatinska janjetina“ je meso jagnjadi rase dalmatinska pramenka iz Hrvatske. Naziv „Dalmacija“ je zapravo usko vezan za tradiciju uzgoja ovaca u regionu. Tradicionalni način pripreme dalmatinske janjetine i tradicionalan način uzgoja ovaca i jagnjadi daju joj karakterističan miris i ukus, navodi se u saopštenju Evropske komisije.

Za proizvodnju dalmatinske jagnjetine klanje se obavlja u dobi od 70 do 130 dana, kad dostižu telesnu masu od 15 do 28 kilograma.

Naziv „Azeitona Galega da Beira Baika“ odnosi se na konzervisane masline dobijene od sorte Galega. Potapaju se direktno u slanu vodu, u koju se mogu dodati i drugi proizvodi, kao što su začinsko bilje (lovor, origano, majčina dušica), limun i beli luk. Tradicionalni proces fermentacije koji se koristi prenosi se sa generacije na generaciju u lokalnim zajednicama. Uzgoj maslina je usko povezan sa regionom Beira Baika i „Azeitona Galega da Beira Baika“ je dugo bio važan deo ishrane stanovnika i razvoja lokalne privrede.

Ova nova imena biće dodata na listu od 1.611 već zaštićenih poljoprivrednih proizvoda. Spisak svih zaštićenih geografskih oznaka nalazi se u bazi podataka eAmbrosia. Više informacija je dostupno na mreži o sistemima kvaliteta i na našem GIViev portalu.