banner-image

Rekordna vrednost trgovine poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU

Mesečni trgovinski tokovi EU poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda dostigli su novu rekordnu vrednost od 36,9 milijardi evra u novembru 2022. Od početka 2022. trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima u EU dostigla je ukupno 369 milijardi evra, što predstavlja povećanje od 23% u odnosu na u istom periodu 2021. (januar-novembar).

Ovo se može objasniti povećanjem vrednosti izvoza i uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU, za 17% i 34% respektivno. Trgovinski bilans EU iznosi 53,5 milijardi evra od januara do novembra 2022. Ovo je glavni nalaz najnovijeg mesečnog izveštaja o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima koji je juče objavila Evropska komisija.

Izvozilo se najviše u Veliku Britaniju i SAD

U odnosu na oktobar 2022. godine, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU je neznatno povećan u odnosu na prethodni mesec i dostigao 21,2 milijarde evra, što predstavlja povećanje od 2%. Od januara do novembra 2022. izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU dostigao je 211 milijardi evra. Kada se posmatraju konkretni sektori, podaci potvrđuju veći izvoz pšenice u EU od januara do novembra 2022. godine.

Dve glavne destinacije za EU ​​proizvode su Velika Britanija i Sjedinjene Države. Izvoz EU na ova dva tržišta značajno je porastao od početka 2022. godine, za 21% u Veliku Britaniju i za 13% u SAD. Izvoz svinjskog mesa, žitarica i biljnih ulja iz EU u Kinu opao je u istom periodu, dok je izvoz EU u Rusiju značajno opao i u količini i u vrednosnom smislu za niz sektora.

Uvozilo se iz Brazila, Velike Britanije i Ukrajine 

Uvoz EU poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda ostao je prilično stabilan u novembru 2022. u poređenju sa prethodnim mesecom. Međutim, zbog viših cena hrane na svetskim tržištima, vrednost uvoza iz EU je porasla i dostigla 157 milijardi evra u 11 meseci 2022. Tri glavne zemlje porekla koje izvoze poljoprivredno-prehrambene proizvode u EU su Brazil, Velika Britanija i Ukrajina . Uvoz ovog porekla je porastao uglavnom u vrednosti, ali iu količinama za pojedine proizvode.

Najveći rast u odnosu na 2022. godinu zabeležen je kod uvoza primarnih proizvoda, kao što su kukuruz (+9 miliona tona), sojina pogača (+737 hiljada tona) i seme uljane repice (+1,3 miliona tona).

Proizvodnja i potrošnja živinskog i goveđeg mesa u regionima sveta

Izveštaj uključuje deo koji predstavlja istorijski razvoj (od 1961. do 2019.) u potrošnji i proizvodnji živine i govedine širom Evrope, Centralne Azije, Azije-Okeanije, Afrike i Amerike.

Globalno tržište mesa stalno raste zajedno sa svetskom populacijom uz primetan i stabilan porast potrošnje živine u svim regionima, za razliku od potrošnje govedine. Amerika ima višak u proizvodnji peradi od 1990-ih, dok je region Azije i Okeanije postao neto izvoznik tek 2017. Što se tiče goveđeg mesa, Amerika pokazuje postepeno povećanje proizvodnje i stabilnu potrošnju što dovodi do stalnog povećanja suficita od ranih dvehiljaditih posebno vođen Brazilom. Razvoj u Aziji i Okeaniji podstaknut je povećanjem potrošnje u Kini i smanjenjem proizvodnje u Australiji.