banner-image

Fruškogorska vina dobro prihvaćena u Njujorku

Na velikoj svetskoj izložbi vina „Vinexpo America | Drinks America 2023“ u Njujorku 8. i 9. marta predstavilo se šest vojvođanskih vinarija: Bjelica, Chichateau, Deurić, Erdevik, Imperator i Kovačević. Nastup je deo programa podrške Pokrajinske vlade promociji domaćeg izvoza i investicionih potecijala Vojvodine, a organizator nastupa bila je Razvojna agencija Vojvodine (RAV). 

-Vinexpo America | Drinks America 2023″ je franšiza pariskog sajma vina i žestokih pića, namenjen je  isključivo profesionalnim kupcima, i daje priliku izlagačima iz celog sveta da predstave svoje proizvode kupcima iz Severne Amerike. Vina sa Fruške gore i okoline predstavljala su se sa još 440 izlagača iz 32 zemlje, a region Vojvodine bio je na ovoj specijalizovanoj izložbi prvi put.

Sanda Emini, savetnica za strane investicije u RAV-u, kaže da je bio je veliki izazov organizovati nastup, ali da su bili motivisani iz više razloga:

-Tržište alkohola je najbrže rastuće tržište na svetu, tržište Amerike je zahtevno ali veliko, njujorški sajam vrlo biznis orijentisan, namenjen isključivo profesionalnim kupcima, distributerima i agentima, dakle visoko zahtevnim profesionalni kupcima, ali Vojvodina ima vinarija koje mogu da odgovore ovim izazovima. U toku sajma smo organizovali i Master class – specijalizovani dogadjaj promocije i degustacije naših vina. Odziv i reakcije su bili dobri, vinari kažu da su ostvarili kontakte koji imaju potencijala za dalju saradnju, tako da možemo da kažemo da je nastup naših vinara u Americi bio uspešan.

I Mirko Niškanović, direktor i glavni enolog vinarije “Deurić“, kaže da je nastup na ovom sajmu bio „dragoceno iskustvo“:

-Imali smo dugo želju da nastupimo baš u Njujorku, jer je to najveće svetsko tržište vina. Imamo već iskustva sa američkim tržištem, ali su ona vezana za državu Ilinois, pa nam je bilo važno da nađemo nove partnere. Izvoz vina nije brza stvar, bitno je pozicionirati se na jednom tržištu, pa onda sa godinama rasti. Hteli smo da vidimo i kakva je konkurencija, kako prezentuju svoje proizvode. Imali smo pet ili šest potencijalno dobrih kontakata, a bili bismo zadovoljni i da samo jedan od njih postane naš kupac. Ono što je specifično za tržište Njujorka je to što je šaroliko, ne posluju samo distributeri koji prodaju vino restoranima i vinotekama, već se veliki deo prodaje online, tkz.“ business-to-consumer”, i to je neki novi aspekt poslovanja koji bi mogli da primenimo i kod nas. Tamo se niko ne trudi oko dekantiranja i uparivanja vina sa hranom. Oni očekuju da otvore bocu vina i da uživaju u njoj, što je vezano i za stil njihovog života. Mi u Evropi se trudimo da budemo elegantni, svedeni, bez napadnih detalja, a tamo su napadnije i boce, i etikete, kompletan nastup, računajući i marketing – sve  je mnogo agresivnije. Velika je razlika između tog i evropskog tržista, tako da ćemo morati da uradimo neka prilagođavanja za američko tržiste.

Đorđe Stojšić, direktor vinarije „Erdevik“ i suvlasnik vinarije „Chichateu“ naglašava da je važno to što su se vinari predstavljali zajedno:

-Ovo je bilo više nego dobro za nas, jer smo se pojavili kao grupa vinarija, imali smo i Master class i zajednički štand šest vinarija, tako da smo privukli veću pažnju, bolje nego da je neka vinarija išla sama. Kod njih, naravno, postoje neka pravila. Ne može, recimo, ista firma da bude i uvoznik i distributer i da prodaje krajnjim kupcima, već imaju „3-tier system“ (model iz 3 dela), pa ćemo morati prvo malo da se upoznamo sa tim pravilima, a onda će posao lako naći nas. Što se tiče urađenog posla, mi smo više nego zadovoljni i sajmom i kontaktima. Nadam se da ćemo imati prilike da se češće tamo pojavljujemo i ulažemo u to tržište, svake godine koliko možemo, da bi za koju godinu tamo bili stalno prisutni“.

Ukoliko bude postojalo interesovanje i potreba, kao postsajamsku aktivnost RAV će organizovati povratnu posetu potencijalnih kupaca i predstavnika medija iz SAD vinarijama iz Vojvodine.