banner-image

RZS najavio popis poljoprivrede od 1. oktobra do 15. decembra 2023

Popis poljoprivrede biće sproveden od 1. oktobra do 15.decembra 2023.  najavio je dr Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, na konferenciji održanoj u beogradskom hotelu Metropol.

Na konferenciji nazvanoj „U sustret popisu poljoprivrede 2023“ najavljeno je da će popisom biti obuhvaćena sva poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Republike Srbije, a preliminarni rezultati biće objavljeni do 31. januara 2024. godine. Konačni rezultati biće poznati do 31. decembra 2025. godine.

Popis će organizovati i obavljati oko 4.000 lica, a njime će, kako se očekuje, biti obuhvaćeno oko 680.000 gaazdinstava, pravnih lica i preduzetnika.

Važnost ovog posla, kako je istakao Kovačević, ogleda se u činjenici da ćemo dobiti tačne podatke o tome koliko zemljišta obrađujemo, koliki nam je stočni fond, sa kakvom poljoprivrednom mehanizacijom raspolažemo i kako upravljamo gazdinstvima. Sve to neophodno je za kreiranje adekvatne agrarne politike.

O značaju sprovođenje popisa na konferenciji su govorili i  Nikola Bertolini, šef odeljenja za saradnju EU delegacije, Milica Đurđević, državna sekretarka u Ministarstvu poljoprivrede i Dragana Marković, načelnica Odeljenja statistike poljoprivrede i šumarstva u Republičkom zavodu za statistiku.

Popis poljoprivrede sprovodi se uz podršku EU u okviru projekta IPA 2018.

Izvor:Poljoprivrednik