banner-image

LSV: Vlast kreira katastrofalnu poljoprivrednu politiku

Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) poziva državu da prestane sa pogrešnom poljoprivrednom politikom i pomogne poljoprivrednim proizvođačima.

Pre nekoliko dana Jugoslav Tomić, poljoprivrednik iz Stajićeva, prosuo je dve i po tone mleka zbog nemogućnosti da to mleko nekom proda, podseća LSV u saopštenju. Taj i slični slučajevi, koji se periodično dešavaju, kad revoltirani poljoprivrednici izgube živce zbog brojnih problema sa kojima se suočavaju, najbolje opisuju stanje naše poljoprivrede i stočarstva. To i takvo stanje je u najvećoj meri kreirala država svojom nakaradnom i neodgovornom poljoprivrednom politikom, najčešće zakasnelim i interventnim, a ne planskim i strateškim merama, kao i podilaženjem krupnom kapitalu, umesto onima koji su temelj primarne poljoprivredne proizvodnje.

Mnogo je razloga i ne može se jednostavno definisati zašto se u mlekarama pojavio višak mleka, te su mnogi stočari u problemu šta da rade i gde da plasiraju svoje dnevne količine, navodi se u saopštenju.

Naivno se pomislilo da će se uvođenjem prelevmana na uvoz mleka iz EU problem u najvećoj meri rešiti jer ta mera ne štiti od uvoza mleka iz BiH, Severne Makedonije ili Albanije, pa značajne količine stižu odatle i poništavaju efekat mere prema zemljama EU. Da ne pričamo o tome da postoji najava da ta mera može izazvati kontramere od strane EU na naše voće i povrće.

Takođe, iako je uveden prelevman i na uvoz sireva, on je toliko nizak, pa je taj uvoz praktično ostao neometan, što je stvorilo zalihe sira kod domaćih proizvođača, a to je u konačnici dovelo da smanjene potražnje za svežim mlekom. Na sve to treba dodati i velike zalihe uvoznog mleka u prahu, i tu smo gde smo.

Ovo su samo neki od razloga, možda baš oni najvidljiviji u ovom trenutku, zašto je došlo do konkretnog slučaja prosipanja mleka, međutim problem u vezi stočarstva i poljoprivrede generalno je mnogo dublji i kompleksniji. Čarobni štapić ne postoji da se on preko noći reši, već se samo ozbiljnim promišljanjem i vođenjem odgovorne poljoprivredne politike stvari mogu pomeriti u pozitivnom smeru. A i tako, prema rečima najeminentnijih poljoprivrednih stručnjaka, biće potrebne godine da se vide prvi ozbiljniji rezultati, ocenjuje se u saopštenju LSV.